Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » GRAĐANI PODIVLJALI: Proizvođač poskupio lijek za rak 1500 posto nakon promjene vlasnika

GRAĐANI PODIVLJALI: Proizvođač poskupio lijek za rak 1500 posto nakon promjene vlasnika

lijek-novacDugogodišnji lijek za rak je postao gotovo nepristupačan za većinu pacijenata jer je njegova cijena skočila 1500 posto u više od četiri godine. Tvrtka koja stoji iza lijeka je pod kritikama javnosti

Lijek za tumor mozga i Hodgkinov limfom je uveden prije 42 godine, a najviša cijena doze je prodana za 50 dolara po kapsuli. Lijek pod imenom lomustin nema generičku alternativu, te brendiran kao CeeNU.

U 2013. godini, vlasnik farmaceutske tvrtke Bristol-Myers Squibb čija je tržišna vrijednost 16 milijardi dolara, je prodana kompaniji iz grada Miamija pod nazivom NextSource.

Novi vlasnik je preimenovao lijek, dajući mu novo ime – Gleostine, te je podigao cijenu za gotovo šesnaest puta. Sada, isti tretman košta 768 dolara za jednu kapsulu.

Prema analizi koju je učinio za Wall Street Journal, tvrtka je podigla cijenu za lijek Gleostine za 12 posto u studenom nakon porasta od 20 posto u kolovozu.

Doziranje se dodjeljuje na osnovu težine pacijenta, a nekima je potrebno više od jedne tablete. To čini lijekove potpuno van dometa većini pacijenata.

NextSource postavlja cijene na temelju troškova za razvoj lijekove i plaćanja naknada regulatornim agencijama, kao i na osnovu prednosti koju pruža pacijentima, kaže CEO tvrtke Robert DiCrisci, kako je navedeno u medijima.

Tvrtka navodno nudi popuste i financijsku pomoć za one koji si ne mogu priuštiti ovu cijenu.

Iako je taj lijek u upotrebi od 1976. godine, onkolozi zajedno sa farmaceutskim infustrijama imaju veliki interes u tome. Istraživanje koje je financirala vlada otkrilo je da Gleostine u kombinaciji sa kemoterapijom može pomoći pacijentima da žive duže u borbi protiv tumora mozga.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , ,