Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Francuski dječji časopis izazivao pometnju nakon stavljanja Izraela pored Sjeverne Koreje kao ‘nestvarne države’

Francuski dječji časopis izazivao pometnju nakon stavljanja Izraela pored Sjeverne Koreje kao ‘nestvarne države’

izr-zastaveFrancuski časopis Youpi je morao povući siječanjsko izdanje zbog „greške” u kojoj je stavio Izrael uz Sjevernu Koreju kao primjer za one zemlje koje nisu „prave zemalje”

Časopis, čija je čitalačka publika djecu u dobi od pet do osam, sadrži kartašku igru trivijalnosti. Na jednoj od karata, Izrael je stavljen u rangu sa Sjevernom Korejom, i navodi se da to očito nisu „prave zemlje.”

„197. karta: Njih nazivamo 197 zemalja članica, kao što su Francuska, Njemačka i Alžiru. Postoje i druge države, također, ali se ne slažu sve zemlje svijeta da su to prave zemlje (na primjer država Izrael i Sjeverna Koreja)” – piše na kartici, koja je izazvala oštru reakciju.

„Šokirani smo lažima koje se djeca uče. Takva retorika može samo potaknuti anticionizam, neodvojivo i antisemitizam„ rekla je Aliza Bin, ambasadorica Izraela u Francuskoj na Twitteru, označavajući ključnim riječima francuskog predsjednika Emmanuel Macrona.

Francis Kalifat, predsjednik CRIF (Federacije židovskih zajednica i organizacija u Francuskoj) osudio je kartice, nazivajući ih „činjeničnom i flagrantom laži.”

Nakon oštrih kritika, časopis je uklonjen iz prodaje sa kioska u Francuskoj i Belgiji.

Pascal Ruffenach, predsjednik izdavačke kuće Bayard koja koja posjeduje časopis Youpi, izdao je ispriku za „pogreške”, te je rekao tvrtka „očito nije namjeravala baciti sumnju na postojanje države Izraela”, dodajući da im je žao „svih onih koji su ostali povrijeđeni time.”

Izrael ne priznaje više od 30 zemalja, a većina njih su muslimanske zemlje, uključujući Saudijsku Arabiju, Iran, Libanon, Katar, Iraku i Pakistanu, ali i Kuba i, ironično, Sjeverna Koreja.

U međuvremenu, Sjevernokorejska državnost nije priznata od strane Francuske, Japana i Južne Koreje, koja tvrdi da je jedina legitimna vlada na Korejskom Poluotoku, piše RT.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,