Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Snowdenova nova aplikacija ‘Haven’ pretvara vaš pametni telefon u anti-špijunski alat (VIDEO)

Snowdenova nova aplikacija ‘Haven’ pretvara vaš pametni telefon u anti-špijunski alat (VIDEO)

snow-havenNova aplikacija razvijena od strane zviždača američke agencije NSA, Edward Snowdena, obećava da će iskoristiti špijunsku moć vašeg pametnog telefona i pretvoriti ga u mali sigurnosni sustav koji će fizički zaštititi vaše podatke

Haven koristi redovite značajke standardnog mobilnog telefona sa sustavom Android da bi otkrio promjene u okolišu oko uređaja. Aplikacija koja pretvara fotoaparat u pratitelja pokreta, također se može spojiti s drugim uređajima da bi snimala zvukove ili promjene u svjetlu prije nego će poslati upozorenje vlasniku.

Idealna aplikacija za one koji žele odbiti nepoželjne prisluškivače.

U videu objavljenom na internetu, Snowden je pozvao na prikupljanje sredstva za daljnji razvoj ovog open-source projekta, te je istu pozdravio kao sredstvo za aktiviste kojim će zaštititi svoje podatke, bez straha da će biti hakirani ili ukradeni.

„Mi smo dizajnirali Haven kao alat za istraživačke novinare, branitelje ljudskih prava i ljude u opasnosti”, rekao je Snowden.

„Haven otežava drugim stranama (policija i vlada) da ušutka građane kroz racije, pretraživanja, uhićenja, bez da budu uhvaćeni na djelu. Ovo stvara neku vrstu matičnog imuniteta.”

Niti jedan od podataka prikupljenih od strane aplikacije se ne šalje na vanjske poslužitelje, što znači da ljudi imaju punu kontrolu nad svojim podacima. Aplikacija je razvijena u suradnji sa projektom Guardian, globalnim kolektivom razvojnih inženjera i aktivista koji stvaraju open-source mobilne sigurnosne tehnologije.

Micah Lee, novinar koji je pomogao razviti aplikaciju uz Snowdena, rekao je da bi se mogla koristiti za sprječavanje takozvanih napada „zle sluškinje”, u kojem uljez pokušava fizički petljati sa mobilnim telefonom.

Lee je objavio u članku na portalu The Interceptu: „Evo kako bi Haven mogao raditi. Vi zaključate svoj laptop u hotelski sef – nije siguran potez ali neka – i stavite Haven telefon na povrh laptopa. Ako netko otvori sef, dok ti nisu u blizini, senzor za svjetlo u telefonu može otkriti promjene u osvjetljenju, njegov mikrofon može čuti da je sef otvoren, njegov akcelerometar može otkriti gibanje, i ako napadač pokrene prijenosno računalo, njegova kamera može dobiti uvid u lice kradljivca.”

Korisnik također može odabrati da prima obavijesti poslane putem Signala, usluga web stranice Tor mreže, ili jednostavno SMS porukom. No ovaj softver nije bez mana. Kritičari vjeruju da ako napadač blokira WiFi, SMS ili mobilne podatke, može spriječiti da upozorenja budu prijavljena.

Za Snowdena, međutim, takav uređaj kojeg naziva „sigurnom sobom koja stane u džep”, je veliki korak naprijed za privatnost.

„Zamislite da imate psa čuvara kojeg možete ponijeti sa sobom u hotelsku sobu i ostaviti ga u svojoj sobi kad niste tu”, rekao je Snowden za portal Wired. „Prava ideja je da se utvrdi da se fizičkom prostoru oko vas može vjerovati.”

Korisnici Android telefona su u problemima u posljednje vrijeme nakon što je otkriveno da je Google prikupljao njihove podatke o lokaciji čak i dok su oni imali tu aplikaciju isključenu.

Prošli mjesec je portal Quartz otkrio da Android uređaji šalju „ID kodove” u Google kroz bazne stanice diljem SAD-a.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,