Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI ZAKON: U Švedskoj će odsad seksualni odnosi biti dozvoljeni samo uz eksplicitni pristanak

NOVI ZAKON: U Švedskoj će odsad seksualni odnosi biti dozvoljeni samo uz eksplicitni pristanak

svedska-djevojkePolitičari u Švedskoj su se složili da podrže zakon o pristanku na seks koji će omogućiti da se veći broj silovanja i seksualnih napada procesuira

Ako osoba riječima ili jasnim ponašanjem nije pokazala da je spremna na seksualnu aktivnost, onda će se raditi o kaznenom djelu. Zakonodavci se nadaju da će na ovaj način poslati jasnu poruku društvu da je ikakav seksualni kontakt bez pristanka protuzakonit.

Prema sadašnjem zakonu u Švedskoj, švedska riječ za ‘silovanje’ pokriva veći broj seksualnih prijestupa koji su se dogodili ili se nisu dogodili pod prijetnjom ili u nasilnim okolnostima. Pod novim zakonom o pristanku na seks, koji bi trebao biti izglasan 2018. godine, počinitelji mogu biti procesuirani čak i kad ne postoji prisutnost nasilja ili prijetnja nasiljem.

Švedski premijer Stefan Löfven je na konferenciji za novinare kazao: ‘To bi trebalo biti očito. Seks mora biti dobrovoljan. Ako nije dobrovoljan, onda je ilegalan. Ako nisi siguran da je dobrovoljan, onda odustani od njega.’

U svjetlu popularnosti pokreta #MeToo, koji se na društvenim mrežama zalaže protiv seksualnog nasilja, švedska vlada je radila na zakonima koji bi efektivnije onemogućavali seksualne napade i silovanje. Ovaj zakon o pristanku na seks je jedan od oblika inicijative ‘da se interese žrtve stavi na prvo mjesto’, kazao je švedski premijer.

Slični propisi o eksplicitnom pristanku na seks su ranije bili uvođeni u nizu američkih škola i sveučilišnih kampusa, a Švedska bi trebala postati prva zemlja koja bi takav zakon uvela na razini države. U Danskoj sličan prijedlog zakona nije prošao.

Kritičari zakona tvrde da novi zakon neće rezultirati u većem broju sudskih osuda i da bi se nevini mogli naći u zatvoru. Švedska vlada i Löfven naglašavaju da je zakon kreiran kako bi mijenjao društvene norme.

U skladu sa svojim planovima, švedska vlada također planira seriju povezanih zakona, kojima se poboljšava potporu žrtvama i zakone protiv seksualnog iskorištavanja i trgovine ljudima.

Ilegalnim će se učiniti i kupovanje seksualnih usluga švedskim državljanima van zemlje (u Švedskoj je kupovanje seksualnih usluga već ilegalno), a uvest će se i više kazne za počinitelje. Postoji i desetogodišnji plan za borbu protiv muškog nasilja nad ženama i planovi da se elektronski prati počinitelje obiteljskog nasilja.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,