Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Modifikacija vremena: Kina otkrila nacionalnu strategiju za stvaranje umjetnih kiša

Modifikacija vremena: Kina otkrila nacionalnu strategiju za stvaranje umjetnih kiša

kina-vrijemeDa je priča o modifikaciji meteoroloških prilika već odavna poznata, govori storija iz 2012. godine kada je Katar za potrebe britanske kraljevske obitelji stvorio oblake tijekom njihovog posjeta

Projekt je još ozbiljnije shvatila kina koja će već treću godinu u nizu ulagati u projekt ispaljivanja metaka s nabijenom soli i mineralima u nebo.

Veliku medijsku pompu izazvala je slična prezentacija tijekom Olimpijskih igara u Pekingu, a ovo je sofisticiraniji način – koji iz godine u godinu dobiva sve ozbiljnije konture.

Sve je veći i broj država koje ovakav program implementiraju u nacionalnu strategiju. Zanimljivo, jedino je SAD na papiru nekoć imao program (čak i odjel u ministarstvu, 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća), da ga danas razmatra kao ‘teoriju zavjere’.

Patent na ideju ima američka tvrtka ‘General Electric Co.’ koja je još 40-tih na planini Washington simulirala rast ledenih kristala u oblacima. Stvorili su i kišu i druge padaline pa je patent otkupio vojni sektor – tehnologija je navodno korištena tijekom Vijetnamskog rata.

‘Operacija Popaj’ otišla je iza zastora u trenutku kada je bilo nemoguće dokazati jesu li nastale padaline umjetni produkt ili samo potencirane stvarne padaline.

Tada je na scenu došao kontroverzni HAARP koji je koristio posve drugačiju tehniku – utjecaj na ionosferu, a posljedično i na tektonske ploče. No kako je sve obavijeno ‘teorijom zavjere’, čekalo se na Katar koji je prvi javno priznao korištenje sličnih tehnologija.

Kinesko Ministarstvo financija objavilo je strateški plan po kojem će do 2020. stvoriti više od 60 milijardi kubnih metara kiše, a svoja iskustva odlučili su prenijeti i Indiji koju često pogađaju velike suše. Reuters prenosi da je i ruska Vlada uključila resurse u slična istraživanja, a jedan od izvođača radova privatna je kompanija ‘Weather Modification Incorporated’.

Stigma o ‘teoriji zavjere’ uspješno je maknuta s tehnologije pa su i sveučilišta ušla u priču, bez previše sustezanja.

Njihova teza je da sav zrak sadrži vlagu i čak i najtoplijim i najsušim predjelima voda ostaje u zraku – prije kiše kapi se kondenziraju i hlade na sićušnim česticama poput prašine, te formiraju oblake.

Injektiranje zrna s kemijskim supstancama u oblake radi hlađenja i dodavanja materijala za lakšu kondenzaciju ubrzava proces. Tehnologija je dakle prilično jednostavna.

Famozna HAARP tehnologija pak funkcionira nešto drugačije. Njome se bavi švicarska tvrtka ‘Metro Systems International’ i u sklopu projekta ‘Weathertec’ pomoću ionizatora kreira polje negativno nabijenih čestica u ionosferi, zbog čega se kao nuspojava stvaraju oblaci.

Negativno nabijeni ioni nošeni toplim zrakom prianjaju čestice prašine i uzdižu ih, a nabijena prašina kondenzira vlagu – iz skupine takvih čestica nastaju oblaci.

Problem je što oblaci nisu blage prirode već najčešće oluje, no profesor Hartmut Grassl (bivši direktor instituta za tehnologiju ‘Max Planck’) tvrdi da su značajno učinkovitije i da narudžbi ne nedostaje, pa su samo u 2011. godini isporučili 74. obilne kiše.

Kina razmišlja i o implementaciji takvih tehnika, no zasad se drže gore navedenih stavki. SAD mudro šuti i ne komentira nove trendove u modifikaciji vremena, a analitičari zaključuju da je to nalik izraelskoj šutnji vezanoj uz atomske bombe…
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,