Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PRVI PUT U POVIJESTI EUROPSKE UNIJE: Komisija pokrenula proceduru oduzimanja pravo glasa Poljskoj

PRVI PUT U POVIJESTI EUROPSKE UNIJE: Komisija pokrenula proceduru oduzimanja pravo glasa Poljskoj

poljska-euTimmermans je istaknuo da je Komisija spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca

Europska komisija je u srijedu predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

“Unatoč opetovanim naporima tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava, Komisija je danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj”, objavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu.

Timmermans je istaknuo da je Komisija spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca.

Poljska je sa žaljenjem primila “političku, a ne pravnu” odluku Europske komisije Poljska je sa žaljenjem primila “političku, a ne pravnu” odluku Europske komisije o pokretanju novog postupka koji bi mogao rezultirati oštrim sankcijama protiv te zemlje zbog kontroverznih reformi pravosuđa, stoji u službenom priopćenju objavljenom u srijedu.

Odluka “nepotrebno otežava naše odnose, zbog čega bi rad na razumijevanju i međusobnom povjerenju između Varšave i Bruxellesa mogao biti puno teži”, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova, objavljenom nedugo nakon što najave aktiviranja članka 7 EU-ova sporazuma, postupka koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

I novi poljski premijer, čiji je dolazak na čelo vlade objašnjen potrebom za poboljšanjem položaja Poljske na međunarodnoj areni, branio je reforme.

“Poljska je privržena načelu pravne države jednako kao i EU. Reforma pravosuđa potrebna je u Poljskoj. U dijalogu između Poljske i Europske komisije potrebni su nam otvorenost i poštenje”, tvitao je Morawiecki, koji će se u siječnju u Bruxellesu sastati s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom.

Službena Varšava u diplomatskom priopćenju ističe da je “uvijek spremna na konstruktivnu raspravu”.

“Tijekom posljednjeg europskog summita premijer Morawiecki je potvrdio volju za nastavkom dijaloga s Komisijom na najvišoj razini, što je pozitivno dočekano.

Nadamo se da ćemo uskoro uspjeti predstaviti svoje stajalište na izravan i otvoren način”, objavilo je ministarstvo.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,