Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RON PAUL ŠOKIRAO RATNU MAŠINERIJU: ‘Zašto ne bismo prvo razgovarali s ljudima prije nego im nametnemo sankcije i bacimo na njih bombe?’

RON PAUL ŠOKIRAO RATNU MAŠINERIJU: ‘Zašto ne bismo prvo razgovarali s ljudima prije nego im nametnemo sankcije i bacimo na njih bombe?’

ron-paul-trump-kimBivši američki kongresmen i predsjednički kandidat Ron Paul je rekao da je nedavni telefonski poziv između Trumpa i Putina bio dobar znak, ali ratnohuškačko krilo američke politike uvijek stoji na gotovs

U nedjelju je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao njegovog američkog kolegu Donald Trumpa, da mu se zahvali kao i direktoru CIA-e Mike Pompeu za pružanje obavještajnih informacija koje su pomogle osujetiti veliki teroristički napad u gradu St. Petersburgu.

Ron Paul, koji se dosljedno zalagao za konstruktivnih odnosa između SAD-a i Rusije, rekao je da je uzbuđen zbog te vijesti.

„Volim to, mislim da je to dobro, i mislim da je to ono što trebamo raditi. Dakle, obojica predsjednika bi se trebala na to naviknuti, da budu spremni za razgovor, i mislim da bi bilo dobro kada bi razgovarali svaki tjedan„ rekao je Paul.

Na žalost, poziv također naglašava dihotomiju u kojoj SAD i Rusija surađuju na nekim pitanjima, kao što je borba protiv terorizma, no i dalje su ostali gorki suparnici u drugim pitanjima.

„U isto vrijeme, ako možemo biti civilizirani i razgovarati jedni s drugima, i ja govorim za našu zemlju, zašto morate potrošiti toliko novca pretvarajući se da ćete biti napadnuti, i da smo ugroženi od ruske agresije? To uopće nema smisla” – rekao je Ron Paul.

Ron Paul je uvijek bio poput labavog topa u američkoj politici kroz svoje protivljenje svim vrstama huškanja na rat, od rata protiv droge do sukoba na Bliskom istoku. Rekao je da sadašnji politički establišment u SAD-u je previše nestrpljiv da bi proveo implementaciju rata ili izrekao kazne zemljama sa kojima ima nesuglasice.

„Nažalost, to je dvostranačka stvar u ovoj zemlji”, objasnio je on, pozivajući se na obje stranke – republikanace i demokrate.

„Kad sam bio u Kongresu i ja bih govorio na ovaj način, kada sam bio u kampanji za predsjednika, doslovno sam mogla biti izviždan zbog rečenice poput: ‘Moramo razgovarati s ljudima, znate.’ U tom trenutku smo bili na rubu rata sa Kubom, i naravno sa zemljama na Bliskom istoku. Zašto ne bismo razgovarati s ljudima prije nego što se odlučimo da ćemo morati koristiti sankcije, blokade i bombe.”

Taj stav se odražava u novoj Strategiji nacionalne sigurnosti, u kojoj Trump naziva Kinu i Rusiju „revizionističkima” i „moćnim rivalima” koji mogu „izazvati američkim utjecaj, vrijednosti i bogatstvo”, ali je rekao da je planirao raditi s njima, i staviti smeričke interese na prvo mjesto.

„Oni su počeli sa pogrešnom pretpostavkom. Počinju s idejom da imamo carstvo, da imamo odgovornost, oni vjeruju da je to moralna odgovornost i mi smo ti koji određuju i mi možemo utjecati na ljude, jer smo mi izuzetni. Svi oni počinju sa krivom stvari, tako da je samo pitanje naglaska tih stvari u određenim situacijama.

Kažu da su sve zemlje nesavršene i mi se trebamo potruditi da radimo zajedno s njima. Najbolja stvar koju možete učiniti je trgovina sa ljudima, i razgovarati sa ljudima i putovati sa ljudima” – rekao je on.

Paul, koji podržava ukidanje sankcija protiv Rusije, rekao je da je ekonomski pritisak loš način rješavanja problema čak i sa takvim malim državama poput Sjeverne Koreje, jer je vjerojatno da to neće imati utjecaj na njihovo donošenje odluka.

„Čak i kada je u pitanju Sjeverna Koreja, nema potrebe za sankcijama. Sve što oni čine je da rade zlo siromašnim ljudima u Sjevernoj Koreji … Ima puno boljih načina za rješavanje problema u svijetu bez sile, snage, zastrašivanja, bombi i bojkota.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,