Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Njemačka ima najbolje podmornice na svijetu … ali niti jedna od njih ne radi

Njemačka ima najbolje podmornice na svijetu … ali niti jedna od njih ne radi

njemacka-podmornicaNjemačka je upravo sada bez cijele flote podmornica, i neće imati niti jednu operativnu podmornicu u mjesecima koje dolaze

Svaka od hvaljenih mornaričkih podmornicanice je na održavanju ili očajanički treba popravke.

Njemačka mornarica je jednom naglasila da je nihova podmornica Tip 212a kao zadnja riječ tehnike opremljena vodikovim gorivim ćelijama koje joj omogućuju kretanje pod morem više od dva tjedna prije nego treba izroniti, dajući im prednost nad većinom dizelskih podmornica koje mogu ostati ispod površine samo nekoliko dana.

Svako takvo plovilo košta njemački proračun oko 400 milijuna eura (469,9 milijuna dolara), u skladu sa njemačkim medijem ARD Broadcasting Corporation. Međutim, njemačka vojska je nedavno priznala da su svih šest dragocjenih plovila izvan upotrebe.

Berlin je izgubio i svoje posljednje podmornice u listopadu ove godine, kada je podmornica Tipa 212a pod nazivom U-35 pretrpila ozbiljnu štetu na svojem kormilu nakon udarca u stijenu tijekom manevra ronjenja na pučini kod norveške obale.

Šteta je bila tako teška da je podmornica morala biti odvučena njemačku luku Kiel uz pomoć testnog broda Helmsand. Ostatak flote podmornica, ispostavilo se, je bio već van funkcije u to vrijeme.

Dvije podmornice Tipa 212a su u tijeku planiranog održavanja i biti će spremane za implementaciju ne prije druge polovice 2018. godine, dok su još dvije podmornice pretrpjele neku vrstu štete, te su potrebni hitni popravci, bez predviđenog vremena završetka popravka.

Šesti brod je ušao u uporabu u listopadu ove godine, te će postati potpuno operativan tek nakon svih relevantnih ispitivanja koja će završiti ne prije svibnja 2018. godine.

„Ovo je prava katastrofa za mornaricu”, rekao je povjerenik obrane njemačkog parlamenta Hans-Peter Bartels za ARD i njemačku televiziju NDR početkom prosinca, dodajući da su njemačke podmorničke operacije jednom bile na „vrhu svojih sposobnosti.” On je rekao da je „to je prvi put u povijesti da niti jedna od podmornica neće će biti operativna u mjesecima koji dolaze.”

Bartels je onda okrivio velike nedostatke u rezervnim dijelovima za podmornice, kao i vladine rezova obrambenog proračuna za ovaj nesretni slijed događaja. On je objasnio da su nakon završetka Hladnog rata, njemačke vlasti odlučile odustati od stvaranja zaliha rezervnih dijelova za vojnu opremu zbog visokih troškova i umjesto toga se se odlučili za naručivanje prema potrebi.

Povjerenik je međutim rekao da će se ovaj trend „preokrenuti”, jer je vlada ponovno spremna potrošiti novac na vojne potrebe. Dodao je ipak da će „to trajati godinama”, prije nego što će se moći vidjeti pravi rezultati nove politike.

U međuvremenu, čak i ako Njemačka uspije osposobiti sve svoje podmornice, to i dalje neće biti u dovoljno da sve rade u isto vrijeme. Prema ARD-u, mornarica sada ima samo tri podmorničke posade, koje su još uvijek na treningu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,