Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Svjetska banka više ne želi financirati projekte vezane za naftu i plin kako bi usporila globalno zagrijavanje

Svjetska banka više ne želi financirati projekte vezane za naftu i plin kako bi usporila globalno zagrijavanje

svjetska-banka-klimaKako bi ubrzala napredak globalne ekonomije prema čistoj energiji, Svjetska banka je objavila u utorak da će zaustaviti financiranje eksploatacije i istraživanja nafte i plina počevši od 2019. godine

„Globalna multilateralna razvojna institucija, Svjetska banka nastavlja transformirati svoje poslovanje u znak ubrzane transformacije svijeta. Svjetska banka više neće financirati projekte vezane za naftu i plin, nakon 2019. godine„ – rekla je međunarodna financijska institucija u priopćenju na summitu o klimi u Parizu.

Korak je navodno usmjeren na pomaganju zemljama da što prije zadovolje plan suzbijanja efekta staklenika, kada su potpisale klimatski Sporazum o Parizu, usvojenu na kraju 2015. godine. Sporazum je postavljen radi ograničavanja globalnog zatopljenja.

„U iznimnim okolnostima, razmotrit će se financiranje projekata vezanih za plin u najsiromašnijim zemljama u kojima postoji jasna korist u smislu pristupa energiji za siromašne, a projekt se prilagođava svim zemljama”, dodala je Svjetska banka.

Institucija je sponzorirala jednodnevni događaj u organizaciji francuske vlade.

Summit je održan da bi se pribavila potrebna sredstva za financiranje projekata koji će se odmaknuti od fosilnih goriva prema manje štetnim izvorima energije, kao i poticanje nacionalnih napora u borbi protiv vremenskih nepogoda izazvanih klimatskim promjenama.

Klimatski sporazum iz Pariza ima za cilj usporiti globalno zagrijavanje te zadržati temperaturno povećanja manje od 2 stupnja celzijusa (3,6 ° F) do 2100. godine, što je razina koja će navodno pomoći spriječiti neke od najgorih učinaka klimatskih promjena.

Sporazum je trenutno potpisalo 195 zemalja sa Sirijom i Nikaragvom koje su obećale pridružiti se Sporazumu.

U lipnju, američki predsjednik Donald Trump je najavio da namjerava napustiti Sporazum, smanjujući sredstva za globalne klimatske projekte.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , ,