Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EGZODUS: Židovi bježe iz predgrađa Pariza zbog rastuće plime antisemitizma

EGZODUS: Židovi bježe iz predgrađa Pariza zbog rastuće plime antisemitizma

zidovi-parizFrancuske židovske obitelji su prisiljene otići iz svojih domova u predgrađu Pariza dok Europu i dalje potresaju veliki valovi antisemitizma kakve nismo vidjeli od kraja Drugog svjetskog rata

Pariške prigradske novine “20 Minutes” dokumentirale su „unutarnji egzodus” Židova tijekom 2017. godine iz pariške općine Seine-Saint-Denis zbog šire zabrinutosti da francuski Židovi, kao i njihovi braća i sestre diljem Europe, sve teže prilagođavaju svoju vjeru sa promjenjivom demografijom kontinenta.

U vijestima se navodi da su Židovi napustili svoje domove na sjeveroistočnom rubu Pariza bježeći od otvorenog neprijateljstva kojeg je francuski premijer Edouard Philippe u nedjelju osudio kao „dobro ukorijenjen.”

Novine pišu: Ovaj „unutarnji egzodus” je teško kvantificirati, ali je jasno da su mnoge sinagoge na području općine Seine-Saint-Denis zatvorene, zbog nedostatka ljudi. U dijelu općine pod nazivom Pierrefitte, rabin je zabilježio 50-postotni pad u crkvama od svog dolaska prije trinaest godina.

Slična priča se ponavlja i u susjednom Bondyju, gdje je slavlje Yom Kippura (najsvetijeg danu u židovskom kalendaru) palo sa oko 800 na 400 ljudi u posljednjem desetljeću.

Predsjednik sinagoge u Bondyju krivi „pogoršanje klime” u posljednjih 15 godina, koja stvara osjećaj egzodusa, „Teško je to objasniti, to je provokacija, to tako izgleda”, uzdisao je on. „Postoje mjesta gdje se ne osjećate dobrodošlima.”

Njegova zapažanja su slična onima od prije 12 mjeseci u najbližem gradu Raincy gdje je lokalni rabin Moshe Lewin rekao da se boji da bi mogao biti jedan od posljednjih židovskih vođa u općini Seine-Saint-Denis.

„Ono što zabrinjava je da u nekim područjima Francuske, Židovi više ne mogu živjeti u miru, i kada su samo pet minuta od svoje kuće, neki su prisiljeni sakriti svoje kippase (kapice) ili njihove Davidove zvijezde”, rekao je on.

Osjećaj „da se ne osjećaju dobrodošlima” nije ništa novo za francuske Židove. U 2015. godini, novinar Zvika Klein je snimio reakciju na njegovo prerušavanje u Židova i tako hodao ulicama Pariza noseći tradicionalnu kapicu. Pogledajte rezultate u nastavku:
 

 
Klein je kasnije ukazao na ironiju da je Pariz danas grad „gdje arapske marame nose muškarci preko glave i prekrivene žene govore arapski na svakom uglu ulice”, i gdje „vojnici hodaju svakom ulicom u kojoj je smještena židovsku instituciju”.

Sammy Ghozlan, predsjednik Židovske komunalne sigurnosne organizacije BNCVA, rekao je za list “20 Minutes” da je bitno da „ne podcjenjujemo antisemitizma kojeg doživljavamo na dnevnoj bazi.”

Kako je portal Breitbart izvijestio, iskustvo Židova u Parizu je slično kao i u ostatku zemlje. Sve više i više se osjećaju nesigurno i nemaju drugog izbora nego da se presele u Izrael radi nedostatka sigurnosti.

Oni nastavljaju trend sa kojim se suočavaju deseci tisuća Židova koji su otišli iz Francuske u posljednjih desetak godina.

Više od 5.000 Židova je odselilo u 2016. godini, 7.900 je odselilo 2015. godine i 7.231 je odselilo u 2014. godini. Ukupno, 40.000 Francuskih Židova je emigriralo od 2006. godine, prema podacima koje navodi AFP.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,