Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Turski predsjednik Erdogan pozvao cijeli svijet na priznanje istočnog Jeruzalema kao glavnog grada Palestine

Turski predsjednik Erdogan pozvao cijeli svijet na priznanje istočnog Jeruzalema kao glavnog grada Palestine

erdogan-jeruzalemTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozvao Washington da okrene leđa svojoj „nezakonitoj i provokativnoj odluci” u svezi Jeruzalema, i pozvao svjetske države da priznaju Istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestine

Predsjednik Erdogan je također pozvao na ubrzanje procesa uključivanja Palestine u međunarodne sporazume.

Erdogan je sve to naveo u govoru muslimanskim liderima u Istanbulu, na hitnom islamskom summiru koji je sazvan kao odgovor na odluku Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Erdogan je navodno također osudio „nasilje prikazano od strane Izraela” izražavajući svoju sućut „mučenicima” koji su pali štiteći državu Palestinu.

Ranije u srijedu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izrazio slične pozive „svim ostalim zemljama.”

„Kao prvo, palestinska država mora biti priznata od strane svih drugih država. Mi svi moramo težiti tome zajedno”, rekao je Cavusoglu ministrima vanjskih poslova okupljenim na summitu u Istambulu.

„Moramo ohrabriti druge zemlje da priznaju palestinsku državu na temelju svojih granica iz 1967. godine sa Istočnim Jeruzalemom kao svojim glavnim gradom” – istaknuo je.

Palestinski vođa Mahmoud Abbas opisao je priznanje Jeruzalema kao izraelskog glavnog grada kao Trumpov „dar cionističkom pokretu”, uz napomenu da bi ekstremisti mogli koristiti taj potez da „pretvore političku borbu u vjersku.”

Trumpova kontroverzna odluka potaknula je prosvjede diljem muslimanskih zemalja, zbog upozorenja iz Ankare da potez SAD-a strovaljuje svijet „u vatru bez kraja.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,