Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Danske škole otkazale proslavu Božića kako bi izbjegli ‘propovijedanje’ i neugodnost nekršćanskoj djeci

Danske škole otkazale proslavu Božića kako bi izbjegli ‘propovijedanje’ i neugodnost nekršćanskoj djeci

skola-danskaRoditelji djece iz lokalnih škola, dužnosnici obrazovanja i vodeći danski političari su kritizirali osnovnu školu nakon što je odlučila otkazati tradicionalni božićnu proslavu, zbog prisutnosti učenika imigrantskih obitelji

„Donijeli smo odluku, jer imamo djecu koja nisu protestanti„ rekla je Marianne Vederso Schmidt, vofiteljica škole Gribskolen u gradu Graested, grada s manje od 5.000 ljudi u istočnoj Danskoj, napisavši to u intranet objavi ranije ovog mjeseca.

Schmidt je istaknula da je odluka možda bila prenagla, no zakon o obrazovanju zabranjuje propovijedanje „i to mora biti prepušteno pojedinim obiteljima da li oni žele privatno prisustvovati toj božićnoj službi.”

Deset roditelja su se žalili osnovnoj školi, a priču su odmah pokupili nacionalni mediji, špekulirajući da je potez bio usmjeren prema zadovoljenju osjetljivosti nekih muslimanskih učenika. Neki su optužili školu Gribskolen za dvostruke standarde, s obzirom da je prošle godine organizirala „Sirijski tjedan” u kojem su danska djeca bila uronjena u bliskoistočnu kulturu, i kojima su lekcije održavali imigranti.

„Ne vidim zašto se naša tradicija se mora držati tako daleko od nas, samo zato što netko drugi u školi vjeruje u nešto drugo”, rekla je Mette Brüel-Holler, roditelj dvoje upisanih kćeri, prenosi TV2.

„Dolazim iz male sredine, gdje je Crkva važna, i ove tradicije su lijepe. Sjećam se da sam ih slavila kao dijete, i oni su temeljni dio Božića.”

Otkazivanje proslave Božića je također osudio lokalni crkveni pastor, koji je zbog obavljanja prigovora da je Božić „izgubio svoje pravo značenje”, nazvao odluku škole „pogrešnom odlukom.”

Političari iz cijele vladajuće koalicije desnog centra su se udružili u zbor kritika.

„Danske osnovne škole imaju dužnost da šire obrazovanje – i uče kulturnim vrijednostima i znanjima povezanim sa Božićem kao bitnim dijelom obrazovanja”, napisala je na svojoj Facebook stranici ministrica zdravstva Ellen Trane Nørby. „Tko ima koristi od ove odluke? Niti kultura, niti stupanj integracije u zemlji.”

„Imamo kritičan nedostatak samopoštovanja. Mi smo kršćanska zemlja sa vlastitim tradicijama. Ne smijemo žrtvovati to u ime multikulturalizm„ – napisala je Marie Krarup iz Danske narodne stranke, tražeći korisnike društvenih mreža da izvijeste da li su slične inicijative poduzete od strane drugih institucija.

Predsjednik Udruge ravnatelja škola, Claus Hjortdal, rekao je da ne postoji odredba kojom se propisuje bogoslužje na Božić, te istaknuo da mnoge škole nemaju iste smjernice.

U međuvremenu, lokalni školski odbor je pozvao na hitan sastanakza nadolazeći četvrtak, na kojem bi se predložio kompromis. Odbor je naglasio da u medijima da oni nemaju sredstva za prisiljavanje škole Gribskolen da povuče svoju odluku.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,