Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » U stotine modela HP-ovih laptopa tvornički instaliran skriveni softver koji prati svaki vaš upis na tipkovnici

U stotine modela HP-ovih laptopa tvornički instaliran skriveni softver koji prati svaki vaš upis na tipkovnici

hp-logoKorisnici HP-ovih laptopa pod velikim rizikom da njihove lozinke, bankovni podaci, privatne komunikacije i povijest pretraživanja budu zabilježene bez njihova znanja

Istraživači kompjuterske sigurnosti su otkrili da neki HP laptopi skrivaju softver koji može pratiti sve što ste upisali na vašim tipkovnicama.

Pogođeno je više od 460 modela, a praćenje tipkovnice datira još iz 2012. godine, prema popisu objavljenom od strane HP-a.

Otkriće je napravljeno od strane istraživača Michael Mynga koji je pronašao “keylogging kod” (kod za praćenje aktivnosti tipkovnice) u unaprijed instaliranom Synaptics Touchpad softveru na HP prijenosnim računalima.

Keyloggeri snimaju svako slovo koje se pritisne na tipkovnici. To znači da su korisnici HP-ovih laptopa pod velikim rizikom da njihove lozinke, bankovni podaci, privatne komunikacije i povijest pretraživanja budu zabilježene bez njihova znanja. Keylogger je sada onemogućen, ali postoji rizik da može biti aktiviran ponovo od strane hakera.

Myng, koji je poznat na internetu kao „ZwClose” naučio je sve o keylogger kodu kad je proučavao softver Synaptics touchpad kako bi saznao kako kontrolirati osvjetljenje tipkovnice.

Myng je izdao zakrpu softvera za uklanjanje keylogger koda, a HP je objavio ažuriranje upravljačkog programa za pogođena prijenosna računala.

HP kaže da ni tvrtka ni kompanija Synaptics sa kojom surađuju, nisu imali pristup datotekama, i da je kod bio ugrađen u Synaptics softver kako bi vam pomogao u ispravljanju pogrešaka.

„HP koristi softver Synaptics touchpads u nekim svojim prijenosnim računalima i radio je sa Synapticsom na pružanju ispravki svih svojih pogrešaka koje su utjecale na HP sustavime, koje su dostupne putem biltena o sigurnosti na HP.com”, rekao je HP. Tvrtka je dala popis modela koji pogođeni ovim špijunskim kodom.

Ovo je drugi keylogger kod koji se našao u HP prijenosnim računalima ove godine. U svibnju, švicarska sigurnosna tvrtka Modzero je otkrila keylogger ugrađen u HP audio driver (upravljački program za hardware).

I ove godine, u HP-ovim računalima je pronađena instalirana spyware aplikacija na Windows 10 računalima.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , ,