Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » SJEDINJENE EUROPSKE DRŽAVE DO 2025.? Njemački političar Martin Schulz želi učvrstiti EU i izbaciti one koji se ne slažu

SJEDINJENE EUROPSKE DRŽAVE DO 2025.? Njemački političar Martin Schulz želi učvrstiti EU i izbaciti one koji se ne slažu

martin-euMartin Schulz, njemački političar, predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke, dugogodišnji zastupnik i bivši predsjednik Europskog parlamenta želi radikalno promijeniti ustroj Europske unije

Predsjednik njemačke Socijaldemokratske partije (SDP) želi redizajnirati EU u „Sjedinjene Europske Države” do kraja 2025. godine, pod jednim ustavnim ugovorom. Oni koji se ne slažu sa saveznim ustavom koji će biti napravljen prema prijedlogu Martin Schulza, automatski će morati napustiti EU

Europske nade za stvaranjem konsolidiranog ustava su propale u 2005. godini, kada Nizozemci i Francuzi nisu uspjeli ratificirati „Ugovor Ustava za Europu” koji je potpisan u Rimu 29. listopada 2004. godine.

Tekst ima za cilj zamijeniti postojeće ugovore Europske unije (EU) s jednim tekstom. Nakon tri godine razmišljanja, članice EU su potpisale Lisabonski ugovor, koji je konsolidirao europske institucije bez gubitka povlastica suvereniteta zemalja članica.

Schulz sada želi uskrsnuti višedesetljetnu ideju federalne Europe. On misli da će se do 2025. godine EU konsolidirati s ciljem rješavanja zajedničkih izazova s kojima se suočavaju zemlje članice, uključujući, domaću i stranu sigurnost, azil i monetarne poslove.

„Želim provesti europski Ustavni ugovor koji stvara federalnu Europu”, rekao je Schulz na stranačkom kongresu SPD-a u Berlinu. On je objasnio da se samo odlučna Europske unija može učinkovito boriti protiv klimatskih promjena, uhvatiti u koštac sa izazovom migracije, boriti se protiv utaje poreza i pritisnuti internetske divove da poštuju prava građana EU-a, kao i za suzbijanje desnog ekstremizma u Europi.

„Europa je naša životno osiguranje”, rekao je Schulz. „To je jedina šansa i moramo držati korak sa ostalim velikim dijelovima svijeta.”

Političar predviđa da bi europski Ustavni ugovor trebao bio sastavljen od ustavnih konvencija koje bi uključivale organizacije civilnog društva i obične građane.

„Ovaj Ustav onda moraju biti predstavljen u svim državama članicama i onih koji se ne slažu će morati automatski napustiti EU”, njemački mediji su citirali bivšeg predsjednika Europskog parlamenta (2012-2017).

Dok je navodio hrabre ambicije, Schulz je uspio skicirati kako točno planira prikupiti potporu za svoju pomalo utopijsku ideju, u trenutku kada se EU suočava sa brojnim krizama, u rasponu od mjera štednje i tekućih terorističkih prijetnji, Brexita i secesionističkih pokretima u Škotskoj i Katalonija.

U stvari, sama Njemačka se sada našla u središtu vlastite krize, nakon što nije uspjela formirati koalicijsku vladu u Bundestagu naakon izbora u rujnu. Frustracija građana migracijskom politikom Angele Merkel je drastično smanjila popularnost njezine stranke. U isto vrijeme potpora za anti-imigrantsku Alternativu za Njemačku (AFD) je skočila, što im je omogućilo da uđu u parlament po prvi put.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , ,