Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Izbjegličke kvote su glupost, idemo na sud’: Poljska, Mađarska i Češka ljute i spremne za borbu protiv Bruxellesa

‘Izbjegličke kvote su glupost, idemo na sud’: Poljska, Mađarska i Češka ljute i spremne za borbu protiv Bruxellesa

odmor-imigrantiMađarska, Poljska i Češka su branili svoje suvereno „pravo” te odbili nametnute EU izbjegličke kvote nakon čega je Europska komisija uputila „njihovo kršenje zakonskih obveza” na Europski sud pravde

EU je uvela migrantske kvote u rujnu 2015. One su bile zamišljene kao privremeni hitni program preseljenja oko nekih 160.000 izbjeglica preko bloka od 28 zemalja članica, kako bi se pomoglo Grčkoj i Italiji, koji su se gušili u priljevu izbjeglica.

U to vrijeme, Mađarska, Češka i Slovačka su glasali protiv mehanizma preseljenja, uz Budimpešta i Prag koji su odbili izravno prihvatiti EU mandat o broju izbjeglica. Poljska je također odbila sudjelovati u njihovom udjelu useljeničkih kvota.

„Mađarska nije poduzela nikakve radnje otkada je provedena shema preseljenja, Poljska nije premjestila nikoga i nije sudjelovala od prosinca 2015. godine, Češka nije premjestila nikoga od kolovoza 2016. i nitko nije ispunio nikakve nove obaveze, više od godinu dana”, priopćila je Europska komisija (EK).

Unatoč opetovanim upozorenjima i pritisku Komisije EU, izdvojeni Trio i dalje nastavlja tijek nepoštivanja, tvrdeći da migranti predstavljati direktnu prijetnju njihovoj javnoj sigurnosti. U četvrtak je Bruxelles odbacio ove probleme i odlučio tužiti problematičnu Trojku zbog „njihove povrede zakonskih obveza.”

„Odgovore koje su dobili su ponovno otkrili nezadovoljavanje imigrantskih kvota i tri zemlje nisu dale nikakve naznake da će pridonijeti provedbi odluke preseljenje. To je razlog zašto je Komisija odlučila prijeći na sljedeću fazu postupka povrede, a koja se odnosi na tri države članice te će to sve predstaviti Sudu pravde EU„ rekla je Komisija u izjavi.

Obraćajući se novinarima, zamjenik predsjednika Europske komisije Frans Timmerman je rekao da Poljska, Mađarska i Češka još uvijek mogu riješiti situaciju na sudu ako Bruxelles vidi promjenu stava od strane tih zemalja. Sve tri zemlje istočne Europe, međutim, rekle su da bi se radije borile protiv Bruxellesa na sudu.

„Poljska je spremna braniti svoju poziciju u sudu”, Reuters citira zamjenika ministra vanjskih poslova Konrada Szymanskog. „Nitko neće oduzeti poljskoj vladi dužnost pružanja javne sigurnosti.”

U međuvremenu, poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Blaszczak je optužio islamske migrantske zajednice u Europi da služe kao plodno tlo za teroriste.

„Iskustvo pokazuje da sustav preseljenja imigranata nije funkcionirao. To je sustav koji predstavlja prijetnju. On degradira stanja, cijele gradove, gradske četvrti, jer imigrantske zajednice koje ulaze u Europu ne samo da se ne integriraju s Europljanima, već čine i zaleđe za islamske teroriste„ naveo je Blaszczak.

Ured češkog predsjednika Miloš Zemana je ponovio je svoju dugogodišnju poziciju da kvote predstavljaju uplitanje u unutarnje poslove zemlje. Novi premijer Andrej Babis je rekao je da želi imati pregovore sa EK da se povuče iz mehanizma, tvrdeći da su „kvote gluposti i samo potiču popularnost ekstremističkih stranaka u Europi.”

Reagirajući na najnoviju odluku Europske komisije na konferenciji u Bruxellesu, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je prozvao kvote obveznog preseljenja – prijetnjom naciji.

„Vlada odbacuje ilegalne imigracije i obavezne kvote preseljenja, i nastavit će se boriti za interese i sigurnost mađarskog naroda” naglasio je Szijjarto, tvrdeći da se interesi u Budimpešti razlikuju od interesa Bruxellesa.

„Naše misli s obzirom na naciju, poštujuću tradiciju, i štiteći granice su potpuno drugačije”, rekao je. EU se „suočava s najozbiljnijom prijetnjom terorizma ikad”, a Mađarska već pridonosi široj sigurnosti Unije, dodao je.

Program preseljenja izbjeglica je doživio potpuni neuspjeh. Samo oko 32.000 izbjeglica je premješteno u sklopu programa, koji je u početku postavio cilj od 160.000 imigranata. Nastavak neslaganja oko programa izbjegličkih kvota će biti upućena na summit čelnika EU-a u Bruxellesu 14-15. prosinca.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,