Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » GALLUP: Gotovo 60% Finaca je protiv ulaska u NATO

GALLUP: Gotovo 60% Finaca je protiv ulaska u NATO

nato-finskaPedeset devet posto finskog stanovni┼ítva ne ┼żeli da njihova zemlja postane ─Źlanica NATO-a, ka┼że novo istra┼żivanje agencije Gallup

Pa ─Źak i ako ┼ávedska pristane u─çi u NATO, ┼íto se vidi kao faktor koji bi mogao poljuljati javno mnijenje u Finskoj, 52 posto finaca bi se i dalje protivilo.

U anketi, koja je provedena u ime portala Helsingin Sanomat, najve─çeg dnevnog lista u Finskoj, se navodi da je samo 22 posto gra─Ĺana izjavilo da bi ┼żeljeli da se Finska pridru┼żi ameri─Źkom vojnom bloku, dok je 19 posto bilo neodlu─Źno po tom pitanju.

Ispitanike su tako─Ĺer pitali ho─çe li poduprijeti ulazak u NATO, ako susjedna ┼ávedska postane ─Źlan. U takvom scenariju, potpora ─Źlanstvom u NATO-u bi bila pove─çana na 33 posto, ali oni koji bi se protivili bi bili jo┼í uvijek ve─çina, sa 52 posto.

Matti Pesu, istra┼żiva─Źki suradnik na finskom institutu za me─Ĺunarodne poslove, izjavio je za Helsingin Sanomat da ┼ívedsko ─Źlanstvo u NATO savezu vidi od strane stru─Źnjaka kao jedan od glavnih ─Źimbenika koji mogu poljuljati stav Finaca prema ovom savezu.

S obzirom na tu ─Źinjenicu, pove─çanje od 11 posto u broju onih koji podr┼żavaju slu─Źaj ┼ívedskog ─Źlanstva, otkrila je anketa, bio je ÔÇ×iznena─Ĺuju─çe maliÔÇ× – rekao je on.


Finci su povijesno skepti─Źni prema NATO-u, uz pristup savezu od samo 15-16 posto u ranim 2000-im godinama. Podr┼íka za ulazak u NATO je do┼żivjela vrhunac od 26 posto 2014. godine, kada je Rusija bila optu┼żena od strane Zapada da legalno podr┼żava stanovnike ukrajinskih regija Donjetska i Luganska koji su odbili priznati instaliranu vladu u Kijevu kao legitimnu. No, podr┼íka je oslabila od tada.

Finska vlada je priop─çila kako trenuta─Źno ne tra┼że ─Źlanstvo u NATO-u, ali zadr┼żavaju pravo podnijeti zahtjev za to, ako se promijeni sigurnosna situacija u zemlji.

Pro┼íli tjedan je finski predsjednik Sauli Niinisto rekao da ─çe biti potreban referendum ako zemlja izrazi ┼żelju da krene naprijed sa zahtjevom u priklju─Źenje NATO-u.

ÔÇ×Uvjeren sam da ─çe za tu odluku biti potrebna legitimnost, ┼íiroka prihvatljivost … i htio bih upozoriti na dono┼íenje odluka u kojima ─çe zna─Źajan dio gra─Ĺana te┼íko za┼żalitiÔÇŁ, rekao je Niinisto kako navodi Reuters.

┼áto se ti─Źe ┼ávedske, anketa provedena od strane agencije Sifo za novine Svenska Dagbladet u srpnju otkriva da je podr┼íka zemlje za ulazak u NATO savez pala s 41 posto u 2016. na 33 posto.

Rusija, koja gleda ┼íirenje NATO-a prema istoku kao sigurnosnu prijetnju, u vi┼íe navrata je upozorila Helsinki i Stockholm da se ne pridru┼żuju ovom vojnom bloku, rekav┼íi da ─çe to neizbje┼żno dovesti do protumjera iz Moskve.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,