Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » GALLUP: Gotovo 60% Finaca je protiv ulaska u NATO

GALLUP: Gotovo 60% Finaca je protiv ulaska u NATO

nato-finskaPedeset devet posto finskog stanovništva ne želi da njihova zemlja postane članica NATO-a, kaže novo istraživanje agencije Gallup

Pa čak i ako Švedska pristane ući u NATO, što se vidi kao faktor koji bi mogao poljuljati javno mnijenje u Finskoj, 52 posto finaca bi se i dalje protivilo.

U anketi, koja je provedena u ime portala Helsingin Sanomat, najvećeg dnevnog lista u Finskoj, se navodi da je samo 22 posto građana izjavilo da bi željeli da se Finska pridruži američkom vojnom bloku, dok je 19 posto bilo neodlučno po tom pitanju.

Ispitanike su također pitali hoće li poduprijeti ulazak u NATO, ako susjedna Švedska postane član. U takvom scenariju, potpora članstvom u NATO-u bi bila povećana na 33 posto, ali oni koji bi se protivili bi bili još uvijek većina, sa 52 posto.

Matti Pesu, istraživački suradnik na finskom institutu za međunarodne poslove, izjavio je za Helsingin Sanomat da švedsko članstvo u NATO savezu vidi od strane stručnjaka kao jedan od glavnih čimbenika koji mogu poljuljati stav Finaca prema ovom savezu.

S obzirom na tu činjenicu, povećanje od 11 posto u broju onih koji podržavaju slučaj švedskog članstva, otkrila je anketa, bio je „iznenađujuće mali„ – rekao je on.

Finci su povijesno skeptični prema NATO-u, uz pristup savezu od samo 15-16 posto u ranim 2000-im godinama. Podrška za ulazak u NATO je doživjela vrhunac od 26 posto 2014. godine, kada je Rusija bila optužena od strane Zapada da legalno podržava stanovnike ukrajinskih regija Donjetska i Luganska koji su odbili priznati instaliranu vladu u Kijevu kao legitimnu. No, podrška je oslabila od tada.

Finska vlada je priopćila kako trenutačno ne traže članstvo u NATO-u, ali zadržavaju pravo podnijeti zahtjev za to, ako se promijeni sigurnosna situacija u zemlji.

Prošli tjedan je finski predsjednik Sauli Niinisto rekao da će biti potreban referendum ako zemlja izrazi želju da krene naprijed sa zahtjevom u priključenje NATO-u.

„Uvjeren sam da će za tu odluku biti potrebna legitimnost, široka prihvatljivost … i htio bih upozoriti na donošenje odluka u kojima će značajan dio građana teško zažaliti”, rekao je Niinisto kako navodi Reuters.

Što se tiče Švedske, anketa provedena od strane agencije Sifo za novine Svenska Dagbladet u srpnju otkriva da je podrška zemlje za ulazak u NATO savez pala s 41 posto u 2016. na 33 posto.

Rusija, koja gleda širenje NATO-a prema istoku kao sigurnosnu prijetnju, u više navrata je upozorila Helsinki i Stockholm da se ne pridružuju ovom vojnom bloku, rekavši da će to neizbježno dovesti do protumjera iz Moskve.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,