Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Dramatično upozorenje: Slavonija se prazni na nevjerojatan način, a u Hrvatskoj će ostati samo uhljebi

Dramatično upozorenje: Slavonija se prazni na nevjerojatan način, a u Hrvatskoj će ostati samo uhljebi

kuca-na-prodaju“To postaje objektivna stvarnost pred kojom se ne smiju zatvarati oči”, poručio je demograf Stjepan Šterc

Prema najcrnjim prognozama, 2051. u Hrvatskoj moglo bi ostati dva i pol do tri milijuna stanovnika i to većinom starijih. Svake godine ostajemo bez 90.000 ljudi, tvrdi poznati demograf, profesor Stjepan Šterc.

Ove ćemo godine prirodno izgubiti oko 18 tisuća ljudi, iseljavanje iz Hrvatske je na razini 39 tisuća, dok nama statistike stranih zemalja govore da je samo lani u Njemačku odselilo 57.000, u Austriju 5.500, a tu su i Irska, Australija i brojne druge zemlje svijeta.

To je vrlo ozbiljan problem, čak bih rekao i ključan problem kojem se ne posvećuje dovoljno pozornosti – naglasio je Šterc za HRT.

“Slavonija se prazni na nevjerojatan način, baš svatko koga susretnete tvrdi koliko ljudi odatle odlazi. To postaje objektivna stvarnost pred kojom se ne smiju zatvarati oči” – poručio je.

‘Hrvatska će 2051. godine imati između 2,5 i 3 milijuna stanovnika’

‘Nažalost, unatoč svemu tome struka se slabo sluša te ako se nešto ubrzo ne napravi kako bi se ovaj proces zaustavio Hrvatska će demografski tonuti sve dublje’.

Prema najcrnjim projekcijama Hrvatska će 2051. godine imati između 2,5 i 3 milijuna stanovnika. Dodatni problem je što će to biti većinom starije stanovništvo. Rečeno je to na današnjoj promociji knjige pod nazivom „Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika“ autorice Alice Wertheimer Baletić.

Akademik Dragutin Faletara rekao je kako se radi o autorici koja je u samome europskom i svjetskom vrhu kada je riječ o demografiji i koja je još 70-ih godina prošloga stoljeća, kao i ostali demografi, najavljivala ovo što se danas događa u Hrvatskoj kada je riječ o demografiji.

Nažalost, unatoč svemu tome struka se slabo sluša te ako se nešto ubrzo ne napravi kako bi se ovaj proces zaustavio Hrvatska će demografski tonuti sve dublje. Pri tome najugroženija će biti njena ruralna područja. Neophodna nam je pametna i planska imigracija iz svijeta prema Hrvatskoj što je težak, skup i dugotrajan proces, rekao je Faletar.

O knjizi je govorio i demograf Stjepan Šterc koji je rekao kako Hrvatska godišnje prirodnim putem ostaje bez 18.000 stanovnika.

- To je razlika između broja umrlih i broja rođenih stanovnika tijekom godine u Hrvatskoj. Strahujemo da taj broj ove godine ne dosegne i 20.000 rođenih manje u odnosu na broj umrlih. Ako tome dodamo i broj građana koji iseljavaju Hrvatska godišnje ostaje bez 90.000 stanovnika.

Zamislite kakve će brojke biti za deset godina ako se nešto ne napravi. Hrvatska nestaje i to je najveći naš problem danas. Kada je riječ o demografiji Hrvatska se danas nalazi u najtežoj situaciji u povijesti, rekao je Šterc dodajući kako se unatoč svemu malo toga radi kako bi se ovaj problem riješio.
 
(index.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,