Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRUMP UKIDA ‘ZELENU KARTU’! Terorist iz New Yorka ušao u Ameriku preko lutrije

TRUMP UKIDA ‘ZELENU KARTU’! Terorist iz New Yorka ušao u Ameriku preko lutrije

zelena-karta-musliOdbor za pravosuđe američkog Kongresa i Senata saopćili su danas da sumnjaju da je osumnjičeni za nedavni napad u New Yorku došao u Sjedinjene Američke Države preko takozvanog Programa vizne lutrije iz Uzbekistana 2010. godine

„Prema izvještajima iz moje kancelarije, Saipov ima stalni boravak u SAD, u koje je ušao iz Uzbekistana preko programa vizne lutrije prije više od pet godina“, izjavio je predsjedavajući senatskog Odbora za paravosuđe Chuck Grassley, preneo je Reuters.

Predsjedavajući kongresnog Odbora za pravosuđe Bob Goodleight istovremeno je pozvao u saopćenju na ukidanje tog programa.

I američki predsjednik Donald Trump je kritizirao nakon terorističkog napada sustav izdavanja imigracijskih viza u SAD putem lutrije “Zelena karta”, a nakon napada kamionetom u New Yorku, kada je poginulo osam ljudi, i optužio demokrate da su odgovorni za ulazak „terorista u zemlju“.

„Teroristi su došli u našu zemlju kroz ono što se zove Program vizne lutrije“, naveo je Trump u svojoj objavi na Twitteru.

On je rekao da se snažno bori da se imigracijske vize dodjeljuju na osnovu određenih kriterija, a ne putem sustava „lutrije“ kojeg su uveli demokrati.

„Moramo biti i rigorozniji i pametniji“, rekao je on i dodao da je demokratski senator Chuck Schumer pomogao da SAD „uveze europske probleme“.

„Zaustavit ćemo ovu ludost“, poručio je Trump.

Napadač mjesecima planirao napad u ime Islamske države

Vozač smrtonosnog kamioneta planirao je napad mjesecima i izveo ga „u ime Islamske države“, rekao je zamjenik šefa njujorške policije John Miller.

On je naveo da osumnjičeni Uzbekistanac Sajfulo Saipov nikad nije bio predmet istrage lokalne policije, niti FBI-a, prenosi AFP.

U nedavnom napadu je povređeno i 12 osoba, od kojih četiri teže.

Stotine detektiva radilo je cijelu noć prikupljajući dokaze, među kojima su i snimci sigurnosnih kamera sa auto-puta, kojim se napadač kretao prije nego što je uletio među bicikliste na stazu u blizini spomenika Svjetskog trgovačkog centra, a onda se zabio u školski autobus.

Napadača su policajci ranili i on je hospitaliziran, i očekuje se da će preživeti.

Trump ukida “Zelenu kartu”

Američki predsjednik Donald Trump najavio je danas da će ukinuti lutriju za dobijanje zelene karte za SAD nakon što je Uzbekistanac Sajfulo Saipov, kako tvrdi, ušao 2010. u zemlju preko tog programa i u utorak ubio osam osoba u Nwe Yorku.

Trump je novinarima rekao da započinje proces ukidanja programa vize “Zelena karta”, prenio je AFP.

Programom iz 1990. godine dodjeljuje se stalna boravišna viza za oko 50.000 tražitelja viza iz cijelog sveta, svake godine.

Trump tvrdi da je Saipov, koji je naletio kamionom na bicikliste i pješake na biciklističkoj stazi u New Yorku, ušao u SAD preko tog programa.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,