Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Na pomolu nova velika kriza u naftnom sektoru: Cijene lete na 100 dolara

Na pomolu nova velika kriza u naftnom sektoru: Cijene lete na 100 dolara

nafta-cijena-porastPad cijena nafte koji je počeo 2014. godine možda će biti završen već sljedeće godine, a do 2020. godine cijene bi mogle porasti do 100 dolara za barel, piše list „Izvestija“, pozivajući se na istraživanje Nacionalne agencije za rejting (NRA)

Prema istraživanju na kraju 2017. godine prihodi proračuna od naftno-plinskog sektora će dostići nivo iz 2015. godine.

Zaključak je napravljen na osnovu toga što su tijekom tri godine zbog niskih cijena naftnih derivata kompanije morale smanjiti svoje investicijske programe što će do 2018. godine dovesti do krize ponude na globalnom tržištu.

Smanjene investicije i odsustvo pokretanja novih objekata dovest će do toga da se do 2018. godine može dogoditi globalna kriza u ponudi nafte.

Kako se navodi u dokumentima Nacionalne agencije za rejting, više od polovice svjetskih rezervi nafte dostigle su svoj maksimum proizvodnje i u ovom trenutku se nalaze u opadanju.

Otvaranje naftnih polja je palo do rekordno niske razine u 2016. godini, jer su kompanije nastavile smanjivati rashode, dok je rast proizvodnje na račun novih naftnih projekata bio najniži u posljednjih 70 godina.

U NRA su objasnili da smanjenje investicija u geološka istraživanja i nova naftna polja ima odgođeni efekt, jer će rast deficita ponude utjecati na cijenu.

„Naravno, cijena će rasti“, izjavio je rukovoditelj Uprave za rejting Korporativnog sektora Nacionalne agencije za rejting Kiril Kukuškin.
 
(sputniknews.com)

Filed under: NOVAC · Tags: , , ,