Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE KOJE MAINSTREAM MEDIJI SKRIVAJU: Karipsko more se ‘davi do smrti od ljudskog otpada’

ŠOKANTNE FOTOGRAFIJE KOJE MAINSTREAM MEDIJI SKRIVAJU: Karipsko more se ‘davi do smrti od ljudskog otpada’

plastika-moreGovore vam da je globalno zagrijavanje najveća prijetnja čovječanstvu. No lažu vas…

U javnost su iscurile fotografije koje prikazuju štetu koja se radi oceanima našeg planeta na kojoj na kojoj je prikazano šokantno „more plastike i stiropora”. Fotografije su snimljene u blizini spokojnog karipskog otoka.

Fotografkinja Caroline Power, koji se specijalizirala za podvodnu fotografiju, posvetila je svoju karijeru sa naglaskom na štetu koju plastični otpad radi našim oceanima.

Ona je svjedočila “morskom pokrivaču” koji se sastojao od plastičnih vilica, boca i smeća između otoka Roatan i Cayos Cochinos, na obalama Hondurasa.

„Vidim nešto što nas polako ubija, a do čega mi je stalo, polako se davi do smrti zbog ljudskog otpada i to je poražavajuće”, rekla je Caroline.

„Nakon što je otpad bačen u ocean, nevjerojatno ga je teško i skupo ukloniti. Ključ je da se zaustavi bacanje smeća prije nego što uđe u ocean.”

„Kako da se to dogodi, moramo poboljšati gospodarenje otpadom, obrazovati se u svezi okoliša i provesti recikliranje na globalnoj razini. To je veliki problem razvijenih zemalja (kao i čitavog svijeta), također.”

Najgore smeće je ronilački tim pronašao oko 25 kilometara od obale Roatana prema marini Cayos Cochinos Marine Reserve.

„Bili smo na ronilačkom izletu oko niza otoka koji nisu sasvim vidljivi na površini oceana. To područje je jedno od najčišćih dijelova za ronjenje u ovom dijelu Kariba„ – prisjetila se gđa Powers.

Ona je rekla da su prolazili kroz plutajuće smeće „gotovo 8 kilometara”, dodajući: „Svugdje smo gledali, plastične vrećice u svim oblicima i veličinama: plastične torbe, boce, … svakave vrste plastičnih proizvoda. Neki su bili cijeli, a ostatak su bili samo komadi. Nažalost, mnoge kornjače, ribe, kitovi i morske ptice će zamijeniti one komadiće plastike za hranu.

„Mi smo tada došli na područje tragova smeća oko 3 kilometra široko koje je sezalo od horizonta do horizonta.”

„Tu je i naizgled beskonačan broj plastičnih vilica, žlica, boca za piće, i ploča. Bilo je slomljenih nogometnih lopti, četkica za zube, TV-a, i beskonačan broj cipela i natikača.”
 

 
Blue Planet Society, organizacija koja se zalaže za sprječavanje izlova i prevelike eskploatacije svjetskih oceana smatra da smeće potječe iz rijeke Motagua u Gvatemali, čije vode ulaze u more za vrijeme jakih kiša.

Rekli su da su slike „nevjerojatne”, dodajući: „Mi vidimo mnogo šokantnih slika uništavanja okoliša”

„Smeće iz rijeka Motagua u Guatemali zagađuje obalu Hondurasa i problem je u regiji već neko vrijeme.”

Powers dodaje, „tu je i nedostatak infrastrukture i obrazovanja, tako da mnogi ljudi ili spaljuju otpad ili ga bacaju u rijeke”.

Organizacija “Conservationists Oceana Europe” je izjavila: „Ako ne promijenimo naše ponašanje sada mi ćemo uskoro imati više plastike u oceanima nego riba.”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,