Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BIVŠI PREMIJER KATARA: Ja sam pomogao Americi da naoruža ISIS u Siriji (VIDEO)

BIVŠI PREMIJER KATARA: Ja sam pomogao Americi da naoruža ISIS u Siriji (VIDEO)

katar-premijerKatarski bivši premijer, Hamad bin Jassim, priznao je da je on pomogao SAD da naoruža ISIS-ove militanate u Siriji kako bi srušili Assadov režim

U razgovoru na katarskoj nacionalnoj televiziji u četvrtak, Jassim je priznao da su Katar, Saudijska Arabija i Turska slali oružje teroristima ISIS-a u Siriji preko američke vojske u regiji.

„Svo oružje kojie je poslano teroristima u Siriji je išlo preko Turske i bilo koordinirano sa SAD-om, a raspodjela je bila preko američkih snaga”, rekao je bivši katarski premijer.

Hamad je rekao da četiri zemlje podržavaju one oružane skupine koje se nazivaju na Zapadu “Umjerena sirijska opozicija”, koja je zabranjena od strane sirijske vlade.

Priznao je da je mnogo oružja pronašlo svoj put u ruke al-Nusra Fronte, skupine vezane uz al-Qaedu. Hamad je odbacio slične tvrdnje o podupiranju Daesha, glavne Takfiri terorističke skupine koja djeluje u Siriji.

„Saudijci sada žele Assada na vlasti”

Hamad je također kritizirao režim Saudijske Arabije zbog revizije svoje politike o Siriji zaboravljajući prethodne pozive na zbacivanje sirijskog predsjednika Bashar al-Assada. Rekao je da Saudijci sada žele da Assad ostane na vlasti, što je stav kojeg Rijad nije bio spreman podijeliti s drugima.

„Saudijska Arabija sada govori da treba podržati Bashara. Ok, neka ostane, nemamo nikakvih problema, nemamo svađu s njim. Bio je prijatelj sa nama … Ali Saudijska Arabija je bila u istom rovu sa nama, iako su se predomislili„ – rekao je Hamad.

Katar je upetljan u politički obračun sa Saudijskom Arabijom i još tri arapske zemlje u posljednjih nekoliko mjeseci. Spor je očito došao nakon što se situacija u Siriji dramatično promijenila u korist vladinih snaga, a teroristi su izbrisani sa ključnih pozicija u cijeloj zemlji.

Sirija i Rusija, katarski glavni vojni saveznici, krive SAD za nastavak krvoprolića u istočnoj Siriji, rekavši da imaju dokaze da su američke snage stacionirane u Jordanu pružile vojnu obavještajnu potporu ISIS-u, koji gubi na tom području. (PTV)
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,