Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Novinar koji je lažno optužio Julian Assangea za silovanje – uhićen zbog silovanja djece

Novinar koji je lažno optužio Julian Assangea za silovanje – uhićen zbog silovanja djece

svedska-novinarŠvedski novinar koji je lažno optužio osnivača WikiLeaksa Julian Assangea za „silovanje” je uhićen nakon silovanja maloljetne djevojke

Optužbe protiv Fredrik Virtanena su izašle u javnost kao dio #MeToo socijalne medijske kampanje. Nekoliko žena se izjasnilo tvrdeći da ih je Virtanen silovao kada su bile samo 14 godina stare.

Prva optužbu protiv Virtanena je podigla švedska feministička aktivistkinja, novinarka i glumica Cissi Wallin, koji je tvrdila prošlog tjedna da ju je Virtanen silovao još 2006. godine, kada je imala 21. U 2010. Wallin je rekla da ju je „stariji moćni muškarac iz medija” seksualno napao i htio joj gurnuti svoje genitalije u usta, ali nije htio dati svoje ime, izvijestio je portal Nyheter24.

„Ne mogu više šutjeti”, izjavila je Wallin u svom Instagram postu. Novinarka je dodala da je ona trebala „odavno objaviti njegovo ime”, ali je šutila jer je predstavnik novinara nazvao „gazde i šefove, i nazvao ju ludom mitomankom.”

Sam Virtanen je bio kritičar Assangea i optužio ga javno za silovanje, no optužbe su kasnije odbačene. No, prije nego što je slučaj bio odbačen, novinar je zviždača nazvao „zločincem” i rekao da je Assange „sve više i više pukao”, prema Švedskim Liječnici za ljudska prava (SWEDHR).

Švedska spisateljica krimi romana Camilla Läckberg izrazila je svoju kritiku prema Wallinu i rekla da je sram što je također bila tiho godinama tijekom mnogih drugih svjedočanstava protiv Virtanena.

„Cissi nije sama, čula sam od mnogih drugih stvari o istom čovjeku. Godinama. Ipak su šutjele„ – rekla je Läckberg na Instagramu.

Nakon što su objave još nekoliko slučajeva došle na svjetlost dana, otkriveno je da je novinar seksualno zlostavljao 14, 16 i 19-godišnje žrtve.

Fridah Jönsson koji vodi podcast o kontracepciji, iskoračio je u javnost i također podržao optužbe Cissi Wallin protiv Virtanena. Jönsson je rekao da ju je Virtanen pitao želi li spavati s njim kad joj je bilo samo 14 godina, što je napisao i na Facebooku.

Švedski mediji su izvijestili o još dvije žene koje tvrde da je novinar silovao i seksualno ih zlostavljao. Jedna od njih, danas 26-godišnja žena, rekla je da ju je prije 10 godina Virtanen pokušavao prisiliti da ode u njegov stan piti alkohol, unatoč tome što je bilo samo 16.

Otkada se priča pojavila, hashtag #virtanengate se počeo širiti na društvenim medijima, a neki korisnici optužuju švedske mainstream medije da su šutili u svezi ovih afera. (RT)
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,