Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Njemački znanstvenici: Naše otkriće će promijeniti ljudsku povijest

Njemački znanstvenici: Naše otkriće će promijeniti ljudsku povijest

majmun-zubNjemački paleontolozi su, prosijavajući šljunak i pijesak na mjestu nekadašnjeg korita Rajne blizu grada Eppelsheima, otkrili 9,7 miliona godina stare fosilizirane zube, što bi, po njihovom mišljenju, moglo izmjeniti povijest čovječanstva kakvu znamo

Fosili zuba slični su onima koji su pripadali australopitekusu farensisu, točnije 3,2 miliona starom kosturu ženskog primata koji se povezuje s ljudima, nazvanom Lucy, koji je 1974. pronašao paleontolog Donald Johanson u znanstvenoj ekspediciji na Hadaru u sjevernoj Etiopiji.

Istraživanja objavljena na fosilnim ostacima Lucy pokazala su da se njena vrsta već naveliko kretala uspravno, na dvije noge, da je imala vrlo razvijeno tijelo, ali tamo gde se očekivao najveći napredak, nije ga bilo.

Naime, Lucy je imala izrazito malu glavu, što znači da se ni lubanja ni mozak nisu značajnije razvili.

Međutim, fosili zuba otkriveni u Eppelsheimu ne podsjećaju ni na koju drugu vrstu otkrivenu u Europi ili Aziji.

Znanstvenici su navodno bili toliko uzbuđeni i zbunjeni otkrićem da su se suzdržali od bilo kakve objave posljednjih godinu dana, piše DW.

„Očigledno je riječ o zubima majmuna. Vrlo su slični zubima i kostima otkrivenim u Africi, koje su oko četiri do pet miliona godina mlađe od fosila otkrivenih u Eppelsheimu. Ponalazak je za nas izuzetna sreća, ali i velika misterija“, rekao je direktor Prirodoslovnog muzeja u Mainzu, Dr. Herbert Luc.

Na konferenciji za novinare na kojoj je objavljena informacija, gradonačelnik Mainza rekao je da ne želi previše dramatizirati, ali da smatra da bi otkriće njemačkih paleontologa moglo utjecati na izmjene u dosad poznatim podacima o povijesti čovječanstva.

Lokalni arheolog Dr. Axel von Berg izjavio je da, uprkos brojnim fosilnim dokazima o postojanju velikih majmuna u cijeloj Europi prije više miliona godina, nema potvrđenih slučajeva pronalaska fosila hominina, plemena porodice hominine koja obuhvća samo vrste čovjeka (homo), čimpanze (pan) i njihove izumrle pretke. Članovi tog tribusa zovu se hominini.

S obzirom na to da je analiza fosila tek počela, pred znanstvenicima je „pravi posao“ koji će omogućiti potpuno otkriće misterije, kazao je Dr. Luc.

Znanstvenici se slažu da su se moderni ljudski preci razvili u istočnoj Africi negdje prije 400.000. i 200.000 godina, nakon čega su se, prije 70.000 godina, raširili svuda po svijetu.

Fosili zuba pronađenih u Njemačkoj bit će izloženi u Prirodoslovnom muzeju u Mainzu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,