Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Tajni dokument otkrio pravu istinu: NATO se ne bi mogao obraniti od Rusije

Tajni dokument otkrio pravu istinu: NATO se ne bi mogao obraniti od Rusije

nato-rusijaKoja je korist od najskupljih oružanih sustava ako ne mogu biti transportirani tamo gdje su najpotrebniji?

Jod kraja lipnja sjedištem NATO-a u Bruxellesu kruži tajni dokument u kojemu se nižu slabosti Saveza i koji stvara sliku prema kojoj se NATO ne bi mogao obraniti u slučaju napada iz Rusije, piše Spiegel, čiji su novinari dobili uvid u taj izvještaj.

Spiegel piše kako je funkcionalnost NATO-ove logističke infrastrukture 27 godina nakon kraja Hladnog rata ograničena i atrofirana.

Nedostaje stvari što su prikolice za tenkove, vagoni za tešku opremu i moderni mostovi preko kojih može prijeći 64-tonski div poput borbenog tenka Leopard 2.

Koja je korist od najskupljih oružanih sustava ako ne mogu biti transportirani tamo gdje su najpotrebniji? “Ukupni rizik za brzo pojačanje je značajan”, stoji u izvještaju, a navodno se ne može osloniti ni na NATO-ovu jedinicu za brzu reakciju.

Spiegel piše kako je NATO vjerojatno vojno superioran i nedvojbeno u boljem financijskom stanju od ruskog režima, ali da su tisuće godina vojne povijesti pokazale da o pobjedi i porazu često odlučuju nespektakularni čimbenici kao što su opskrbne linije i logistika.

“Malo tko doista vjeruje da bi Rusija mogla napasti članicu NATO-a, ali mnogi u Savezu su uvjereni kako bi samo uvjerljivo vojno zastrašivanje spriječilo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u vršenju političkog pritiska na najistočnije zemlje Saveza kao što su Estonija, Litva i Latvija”, piše Spiegel.
 
(vecernji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,