Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Prvi put u povijesti diktator imenovan za ambasadora dobre volje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO)

Prvi put u povijesti diktator imenovan za ambasadora dobre volje u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO)

mugabe-smijehMasovnom ubojici i diktatoru Robert Mugabeu je dodijeljena uloga „veleposlanika dobre volje” od strane novog šefa Svjetske zdravstvene organizacije

Unatoč tome što je naredio pokolj desetke tisuća ljudi u svojoj zemlji, predsjednik Zimbabvea je okrunjen za ambasadora dobre volje od strane ravnatelja WHO-a Tedros Ghebreyesusa u petak.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala se u subotu na napore uložene u Zimbabveu protiv pušenja i protiv nezaraznih bolesti kako bi opravdala imenovanje predsjednika Roberat Mugabea ambasadorom dobre volje WHO-a, što je odluka koja je izazivala popriličan šok širom svijeta.

Specijalizirana UN-ova organizacija, WHO, koju od srpnja vodi bivši etiopski ministar zdravlja Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvala je Mugabea (93) da bude ambasador dobre volje i pomogne u borbi protiv bolesti poput srčanog udara i astme u Africi.

Tedros, koji je podrijetlom Etiopljanin koji je postao prvi afrički generalni direktor WHO ove godine, rekao je da bi Mugabe mogao koristiti svoju ulogu da „utječe na situaciju u svojoj regiji.”

Glasnogovornica WHO-a je potvrdila komentare Associated Press-a u petak.

U svom govoru, Tedros je opisao Zimbabve kao „zemlju koja je stvila univerzalnu zdravstvenu zaštitu i promicanje zdravlja u središte svoje politike kako bi osigurala zdravstvenu skrb za sve građane.”

Dvadesetak organizacija – uključujući Svjetsku kardiološku federaciju, Akciju protiv pušenja i istraživanje raka iz Britanije – objavilo je ovu izjavu te su se obrušili na imenovanje, rekavši kako su zdravstveni dužnosnici “šokirani i duboko zabrinuti” zbog njegove “duge povijesti kršenja ljudskih prava”.

Organizacije su izjavile da su zabrinute u svezi Tedrosa, šefa Svjetske zdravstvene organizacije, no bez uspjeha.

Južna afrička država je nekada bila poznata kao uspješna i prosperitetna. No, u 2008., humanitarne udruge i “Liječnici za ljudska prava” su objavili izvještaj koji dokumentira propuste u zdravstvenom sustavu Zimbabvea, rekavši da je Mugabeova politika dovela do umjetno stvorene krize.

„Vlada Roberta Mugabea je uzrokovala dramatični pad najosnovnijih potreba stanovništva puput pristupa hrani, čistoj vodi, osnovnim sanitarijama i zdravstvenoj zaštiti”, zaključile su udruge. „Mugabeov režim koristi sva sredstva na raspolaganju, uključujući i politiziranja zdravstvenog sektora, kako bi se održao na vlasti”.

U izvješću se navodi da je Mugabeova politika dovela izravno do „zatvaranja bolnica i klinika, zatvaranja medicinskih škola i batinanju zdravstvenih radnika.”

SAD su 2003. godine nametnuli ciljane sankcije, zabranu putovanja i zamrzavanje imovine bliskih Mugabeovih suradnika, navodeći da je njegova vlada zlouporabila prava i provela izborne prijevare.

Ujedinjeni narodi obično odabiru slavne osobe kao ambasadore kako bi privukli pozornost na pitanja koja su zabrinjavajuća, no oni imaju vrlo malo stvarne moći.

Prošle je godine je UN odustao od imenovanja superheroja žene pod imenomWonder Woman kao ambasadorice, koja bi “osnaživala djevojke i žene”, nakon što je ta odluka o imenovanju izazvala val kritika.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,