Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » HOĆE LI SE PODIJELITI I NJEMAČKA? Bavarska – otići ili ostati, pitanje je sad

HOĆE LI SE PODIJELITI I NJEMAČKA? Bavarska – otići ili ostati, pitanje je sad

bavarska-nezavisnostDa li zaista mislite da će i Katalonci i Baskijci u Španjolskoj, ili Korzikanci u Francuskoj vječno trpiti da im neka tamo vlada iz Bruxellesa „kroji kapu“ i uzima novac?

Ili zamislite još na primjer da se na čelu te neke briselske vlade nađe Nijemac? Pa to bi razbilo Europu!

Njemačka ima svoje ekvivalente Kataloniji — u krajnjoj liniji makar u ekonomskom smislu. Ali koliko je vjerojatan katalonski scenario?

Liga šampiona u nezavisnosti: Bayern drži ljestve Barci

„Should I stay or should I go?“ (Da li da odem ili da ostanem) — taj stih iz hita punk grupe „Clash“ utjelovljuje pitanje koje je bilo postavljeno na referendumu nedavno u Kataloniji:

„Ostati ili otići?“

Devedeset posto Katalonaca je glasalo za odcjepljenje od Španjolske. Vlada Španjolske ne priznaje rezultate glasovanja. Da li može doći do održavanja sličnog referenduma u Njemačkoj?

Katalonija je najjača španjolska regija na ekonomskom planu, koja je tijekom 2016. godine proizvela jednu petinu ukupnog BDP-a. Onda ne čudi zašto Vlada Španjolske ne priznaje rezultate referenduma.

Nešto poput španjolske Katalonije, u Njemačkoj je to pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, makar ako je suditi po ekonomskim parametrima.

Prošle godine je ta regija, ograničena rijekama Rurom i Rajnom i pokrajnom Istočnom Vestfalijom, proizvela 670 milijardi eura u robama i uslugama i to je petina ukupnog nemačkog BDP-a. Razlika je, međutim, u tome što se Sjeverna Rajna-Vestfalija nema namjeru odcijepiti se.

Sa druge strane, situacija u Bavarskoj, drugoj pokrajini po ekonomskom potencijalu je potpuno drugačija (BDP je 2016. godine iznosio 576 milijardi eura). U Bavarskoj postoji politička stranka koja se konstantno zalaže za nezavisnost pokrajine čiji je pun naziv Slobodna Država Bavarska. Ne čudi što je naziv te stranke koja se zalaže za nezavisnost krajnje jednostavan: Bavarska stranka.

Referendum u Kataloniji — „scenario za Bavarsku“

Predstavnik Bavarske stranke Florian Weber je pažljivo pratio referendum u Kataloniji. U intervjuu za Sputnjik, ovaj 53-godišnji političar je rekao da su akcije policije bile potpuno neadekvatne.

U svezi s tim, on je spomenuo Završni akt OEBS-a iz Helsinkija, koji su potpisale i Španjolska i Njemačka.

„Još sedamdesetih godina prošlog stoljeća u tom aktu je bilo dokumentirano pravo naroda na samoodređenje. To da su Katalonci, baš kao i Bavarci, drugi, odvojeni narod, u to apsolutno niko ne sumnja i ne dovodi u pitanje. I samim tim oni imaju pravo na odcijepljenje. Postupci španjolske vlasti koji su prema katalonskim biračima grubo primijenili silu su krajnje nedemokratski i neprihvatljivi“, govori Weber.

Bavarski političar dodaje da on sa svojim pristašama pažljivo prati situaciju u Španjolskoj: „Kada Katalonija postane samostalna, to će biti obrazac po kojem će se i kod nas odvijati ovaj proces.“

Prema posljednjoj anketi, 32 posto Bavaraca se zalaže za samostalnost pokrajine, a prije par godina tek 21 posto se željelo odcijepiti. Zato se Weber nada da će ubrzo imati neophodnu većinu.

Ustav kao brana od raspada

Ipak, i ako bi Bavarska stranka uspjela pridobiti većinu, oni teško da mogu pokrenuti referendum, jer Ustav Savezne Republike Njemačke zabranjuje Bavarskoj da se odcijepi. Takvu odluku je usvojio Federalni ustavni sud početkom tekuće godine. U obrazloženju se navodi da je u Ustavu jasno ukazano da separatističkim tendencijama određenih pokrajina nema mjesta i da takve aspiracije ugrožavaju ustavni poredak.

„Centar nam uzima sve više prava i nameće svoja, što na području kulture, što u školstvu, što u financijskoj politici. To nije ispravan put“, kaže Weber

On dodaje da je slična situacija i u ostatku EU i smatra da se mir u Europi može održati samo ako države svojim subjektima daju pravo na samoodređenje.

„Da li zaista mislite da će i Katalonci i Baskijci u Španjolskoj, ili Korzikanci u Francuskoj vječno trpjeti da im neka tamo vlada iz Bruxellesa ’kroji kapu‘ i uzima novac? Ili zamislite još primer da se na čelu te neke briselske vlade nađe Nijemac? Pa to bi razbilo Europu!“

Vratimo se na muzičku grupu „Clash“ koju smo spomenuli početku teksta. Na kraju njihovog hita „Should I stay or should I go?“ (Da li da odem ili da ostanem) se kaže: „Ako odem bit će nevolje, a ako ostanem bit će je duplo više („If I go there will be trouble and if I stay it will be double“). Bavarci na to kažu: „Vidjet ćemo“.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,