Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživanje: Uporaba MARIHUANE kao lijeka protiv raka raste, a do jedna četvrtina pacijenata ju koristi, i još ih više želi

Istraživanje: Uporaba MARIHUANE kao lijeka protiv raka raste, a do jedna četvrtina pacijenata ju koristi, i još ih više želi

medic-marihuanViše od polovice svih američkih država sada je donijelo zakon kojim se dopušta uporaba medicinske marihuane

The New York Times je nedavno izvijestio da više od 200 milijuna Amerikanaca živi u državama gdje je korištenje ljekovite marihuane sada legalno. To je otvorilo mnoga nova područja liječenja, a pacijenata koji pate od nuspojava konvencionalnih načina liječenja raka i koji koriste marihuanu, je sve više.

U studiji nedavno objavljenoj u časopisu “American Cancer Society” otkriveno je da jedan na četvero anketiranih pacijenata oboljelih od raka koristi marihuanu (u 2016.) za ublažavanje simptoma kemoterapije koje uključuje mučninu, povraćanje, umor, proljev i čireve u usnoj šupljini.

Istraživački tim na čelu sa doktorom Steven Pergamom iz medicinskog centra “Fred Hutchinson Cancer Research Center”, ispitivao je 926 pacijenata iz centra za borbu protiv raka “Seattlea Cancer Center Alliance”.

Odgovori pacijenata su većinom bili pozitivni prema marihuani: Tri četvrtine je pokazalo interes za dobivanje više informacija o tome kako im marihuana može pomoći, a dvije trećine je priznalo da je koristilo marihuanu u prošlosti – 24 posto u posljednjih godinu dana, a 21 posto unutar posljednja četiri tjedna.

Pacijenti koji su koristili marihuanu govore da su to učinili za ublažavanje boli, za ublažavanje fizičkih nuspojava liječenja, ili da im pomogne nositi se sa depresijom, stresom i nesanicom koje često prate dijagnozu raka.

Zanimljivo, većina pacijenata je priznala da iako su bili jako zainteresirani za dobivanje više informacija o marihuani, ne bi vjerojatno se obratili svojim zdravstvenim djelatnicima da ju nabave.

„Oboljeli od raka žele ali se ne dobivaju informacije od svojih liječnika o uporabi marihuane tijekom tretmana, tako da mnogi od njih traže informacije u alternativnim ne-znanstvenim izvorima”, rekao je dr Pergam.

„Nadamo se da će ova studija pomoći da se otvare vrata za provođenje sve više studija usmjerenih na procjenu rizika i korištenje marihuane kod pacijenata. To je važno, jer ako ne educirate pacijente o marihuani, oni će nastaviti tražiti informacije negdje drugdje.”

Drugim riječima, medicinski stručnjaci očajnički se bore da povrate povjerenje svojih pacijenata u svijetu u kojem su točne i pouzdane informacije dostupne na dohvat ruke.

Što ti liječnici neće vjerojatno reći svojim pacijentima je da marihuana nije samo koristan lijek za nuspojave otrovnih konvencionalnih tretmana protiv raka; postoje i mnogi ljudi koji tvrde da je marihuana zapravo moćno oružje protiv samog raka.

Vratimo se natrag u 2015. kada je bila aktualna priča o David Hibbittu, britancu kojeg su liječnici uvjeravali da je njegov rak crijeva bio u terminalnoj fazi, te da će biti mrtav u roku od 18 mjeseci.

Nakon pokušaja uobičajenog liječenja raka – kemoterapija, zračenja i kirurgije – od kojih su se svi pokazali kao neuspješni, Hibbitt je preuzeo kontrolu nad vlastitim planom liječenja, i nakon hrpe istraživanja na internetu, odlučio pokušati sa uljem od kanabisa. Visoko-potencijalno ulje od kanabisa, koje ga je koštalo samo 75 dolara mjesečno, izliječilo mu je karcinom.

Zatim tu je i priča o Lynn Cameron, ženi iz Škotske kojoj su prognoze bile samo nekoliko mjeseci života nakon što nije neizlječila tumor. Ona je također pokušavala konvencionalne tretmane u liječenju raka, ali bez uspjeha.

Tek nakon što je Cameron eliminirala sav šećer i procesiranu hranu iz svoje prehrane i počela uzimati ulje kanabisa, stanje joj se počelo poboljšavati. Unatoč tome što je dobila samo 18 mjeseci života od strane njezinog onkologa, Cameron je sada u remisiji više od četiri godine.

Dakle, oni pacijenti koji koriste marihuanu da bi se nosili sa nuspojavama njihove kemoterapijom, mogli bi naići na potpuno neočekivani bonus: Oni bi se zapravo mogli i izliječiti!
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , ,