Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zašto u Italiji nema terorističkih napada? Objašnjenje je nevjerojatno, ali i logično

Zašto u Italiji nema terorističkih napada? Objašnjenje je nevjerojatno, ali i logično

policija-italijaZašto se u Italiji, kao zemlji koja vrvi od turista, još nije dogodio niti jedan jedini smrtonosni napad džihadista?

Sve veće europske zemlje već su bile mete napada: Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolska, iako je u tim zemljama zabilježen manji broj ilegalnih imigranata. Primjera radi, u prvoj polovici 2017. godine samo u Italiju ušlo je 82 posto ilegalnih imigranata, od sveukupnog broja ilegalnih imigranata koji su ušli u Evropu.

Najzanimljivije objašnjenje je ono koje zastupa tezu da je Italija izuzetak, jer je talijanska mafija uspjela spriječiti džihadiste da se grupiraju i organiziraju napade. Tu tezu su zasnovali na jednom primjeru.

„Primjetili smo da talijanski mafijaši imaju veću kontrolu južnog dijela zemlje, a većina muslimana živi na sjeveru zemlje, a čak ni tamo nisu oformili svoja geta niti žive u već postojećim“, rekao je Arturo Varvelli sa Međunarodnog fakulteta za političke znanosti Milanu.

„Jednim dijelom, to mora biti pod kontrolom mafije“, slaže se i lokalni policijski zapovijednik, ali dodaje i da veliku ulogu u suzbijanju terorizma ima policija, koja u tome ima veliko iskustvo.

„Borba protiv organiziranog kriminala je našim službama dala veliko iskustvo i to baš u nadziranju čvrsto povezanih manjih grupa. Također, imamo iskustvo iz procesa nadziranja lijevih i desnih terorističkih grupa koje su djelovale u Italiji tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća“, ispričao je za „Economist“.

Tamošnji sudovi također nemaju problema sa izdavanjem naloga za nadziranje i prisluškivanje. U ostalim zemljama to ide malo teže.

Kada je 24. kolovoza Boing 737 sa aerodroma u Bolonji poletio za Tiranu, glavni grad Albanije, u njemu je bilo 209 osoba koje su protjerane iz Italije zbog „vjerskog ektremizma“.

Samo dan ranije iz pritvora je pušten 22-godišnji musliman, a uhićen je zato što je na ulazu u crkvu jednu osobu pokušao odgovoriti od te namjere. On je pod konstantnim policijskim nadzorom otkad je prvi put priveden, početkom 2016. godine.

Ali postoji još jedan razlog zašto je Italija sigurnija od drugih zemalja. Oni i nemaju tako veliki broj ljudi koje bi nadzirali, jer ih većim dijelom izručuju trećim zemljama, ili vraćaju u zemlje odakle su došli.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,