Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ZABRANJEN REFERENDUM KAO NAJVIŠI OBLIK DEMOKRACIJE: Pandorina kutija je otvorena nakon 40 godina – Katalonci zauzeli škole, traktorima zakrčili gradove

ZABRANJEN REFERENDUM KAO NAJVIŠI OBLIK DEMOKRACIJE: Pandorina kutija je otvorena nakon 40 godina – Katalonci zauzeli škole, traktorima zakrčili gradove

katalonija-izboriKatalonski vrhovni sud je naredio u petak Googleu da izbriše aplikaciju koju navodno koriste pobornici nezavisnosti Katalonije za širenje informacija o referendumu

Traktorskim kolonama i zauzimanjem škola odabranih da budu glasačka mjesta Katalonci su u petak nastojali zaobići niz mjera kojima španjolske vlasti žele spriječiti održavanje referenduma koji smatraju nezakonitim, a jedna od mjera je i sudska naredba Googleu da izbriše aplikaciju za glasanje.

Od početka mjeseca u Španjolskoj traje najteža politička kriza u posljednjih 40 godina.

Ne obazirući se na prijetnje sankcijama, globama, premetačinama, ispitivanjima, pobornici se pripremaju održati referendum o samoodređenju, iako je Katalonija sa 7,5 milijuna stanovnika duboko podijeljena po tom pitanju. Dobra polovica Katalonaca ne želi neovisnost, no dvije trećine njih želi se izjasniti na referendumu.

U petak je društvenim mrežama kružila informacija simpatizerima referenduma. Organizirani su odbori obrane referenduma koji su dijelili upute putem društvene mreže Telegram pozivajući simpatizere da prije svega ostanu miroljubivi.

Kolone traktora s katalonskim zastavama zakrčile su u petak navečer katalonske gradove u znak podrške referendumu, piše agencija BBC.

Pristaše referenduma pozdravljali su kolone vozila nazvane “Tractorada” koje su ušle u glavni grad, Barcelonu, te prošle nedaleko od slavne crkve Sagrada Familia.

“Tractoradas” su u petak bile viđene i u drugim gradovima kao što Girona i Tarragona, piše BBC.

Katalonski vrhovni sud je naredio u petak Googleu da izbriše aplikaciju koju navodno koriste pobornici nezavisnosti Katalonije za širenje informacija o referendumu.

Aplikacija “On Votar 1-Oct” na Google Play Smartphone app store protivna je naredbi španjolskog ustavnog suda o zabrani referenduma, navodi se.

Sud je također naredio Googleu da blokira svaku drugu aplikaciju koja bi mogla biti postavljena, navodi se u pisanu priopćenju koje prenosi Reuters.

Novinari agencije France presse primijetili su u dvije škole u središtu grada pobornike referenduma koji na taj način tako kane jamčiti njegovo održavanje.

U jednoj školi majka troje djece sa starijim sinom, učenikom te škole, rekla je da ostaju spavati i očekuju dolazak najmanje četiri ili pet obitelji s djecom, a drugi dolaze u subotu.

Pobornici referenduma su uspjeli zavarati nadzor regionalne policije i ostali su u prostorijama škole, javlja fotograf AFP-a.

Roditelji nekih učenika odlučili su organizirati zabave u pidžamama, kino-projekcije pod zvijezdama i slične aktivnosti kako bi opravdali boravak u školama, nakon što je pravosuđe u srijedu naredilo policiji da zatvori prostorije koje bi trebale poslužiti kao glasački uredi, među kojima su škole, ali ta uredba nije zaživjela.
 
(index.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,