Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Glasnogovornik češkog predsjednika usporedio EU s Trećim Reichom

Glasnogovornik češkog predsjednika usporedio EU s Trećim Reichom

ceska-predsjednikGlasnogovornik češkog predsjednika Miloša Zemana u četvrtak je usporedio Europsku uniju s Trećim Reichom Adolfa Hitlera u kritici regulacije tog saveza o sigurnosti hrane kojom je zabranjen sastojak kojeg europska agencija smatra opasnim po zdravlje

Jiri Ovčaček tu je izjavu dao tijekom osvrta na slučaj sastojka koji se nalazi u češkom alkoholnom piću na bazi krumpira, lokalno poznatog pod nazivom “rum”, no koje se ne smije tako nazvati zbog zabrane EU-a kojom je utvrđeno da se to ime može koristiti samo za pića od šećerne trske od koje se radi tradicionalni rum.

Piće “tuzemak” koristi kemikaliju rum-eter koja daje umjetni okus tog pića, a Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) tvrdi da je ona kancerogena, piše portal Prague.tv.

EFSA je donijela odluku da se korištenje tog sastojka treba ukinuti i od travnja 2015. postupno zamijeniti jer sadrži tvari koje oštećuju stanice tijela.

Ovčaček je na svojoj Facebook stranici podijelio članak češkog informativnog portala, dodavši kako je “Imperij odlučio da neće biti ‘tuzemaka’ (češkog ruma) za piće u protektoratu”.

Riječ “Imperij” u češkom kontekstu drugo je ime za Hitlerov Treći Reich, dok je “protektorat” referenca na naziv pod kojim je Češka bila poznata tijekom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu.

Ovčaček je dodao kako takvo djelovanje od strane nekih u EU-u uništava njezinu reputaciju.

“To pokazuje apsolutnu neosjetljivost Europske komisije”, smatra glasnogovornik.

Njegovi komentari su već ranije dovodili do kontroverzi, poput napada na premijera Bohuslava Sobotku, neke njegove ministre, pa čak i na češke medije.

Češki predsjednik Miloš Zeman sebe predstavlja eurofilom i pobornikom federalnog uređenja EU-a, no iznosio je i proruske i protuimigrantske stavove, te radi na izgradnji odnosa s Kinom, što je u kontrastu s prozapadnjačkom vanjskom politikom Češke koju je uspostavio pokojni predsjednik Vaclav Havel.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,