Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Šta se krije iza zabrane letova ruskih aviona nad Amerikom?

Šta se krije iza zabrane letova ruskih aviona nad Amerikom?

rusija-amerika-zrakNajava američkih vlasti da bi od početka sljedeće godine mogle ograničiti letove ruskih vojnih zrakoplova iznad SAD, u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, može protumačiti kao jedan u nizu opravdanja za najavljeni vojni proračun za iduću godinu od rekordnih 700 milijardi dolara, smatraju analitičari

Neophodno je objasniti zakonodavcima, a kasnije i poreznim obveznicima, za što se izdvaja toliki novac, budući da se prijetnja od Rusije i Kine već duže vrijeme kroz retoriku američkih vlasti provlači kao osnovna argumentacija za to.

Vojni analitičar Sergej Jermakov sa Ruskog instituta za strateška istraživanja smatra da se SAD neće zaustaviti samo na Sporazumu o otvorenom nebu, već da će u doglednoj budućnosti inzistirati i na reviziji Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa, pravdajući se činjenicom da ga je Moskva prva prekršila.

Američke vlasti žele, kako objašnjava, da američki zrakoplovi lete iznad Rusije što češće, a da pritom ruski zrakoplovi sve manje lete iznad SAD, iako su u sporazumu precizno propisani svi parametri izviđačkih letova, uključujući udaljenost, rute, kao i opremu koja se koristi.

“Sjedinjene Države kažu da je to odgovor na ograničavanje letova iznad Kaliningraza, ali zanimljivo je zašto Amerikanci nisu odmah reagirali kad se to dogodilo.

Moguće je da jednostavno nisu htjeli rješavati tehničke probleme koji se inače mogu otkloniti na razini stručnih povjerenstava, već da su čekali povoljan trenutak da odgovore istom mjerom i da zabrane letove iznad Aljaske i Havaja, gdje se nalaze baze, sustavi protuzračne obrane, kao i stožer središnje komande Oružanih snaga na Pacifiku”, naglasio je Jermakov.

On upozorava da je svaki vojni sporazum koji doprinosi relaksaciji odnosa i osigurava transparentnost u bilateralnim odnosima od velikog značaja, iako bi istovremeno trebalo priznati da u sadašnjim uvjetima, kada su Rusija i SAD maltene na rubu sukoba, ovakvi sporazumi ne funkcioniraju kako treba.

S tim u vezi, dodaje Jermakov, potrebno je Sporazum o otvorenom nebu prilagoditi novim okolnostima, dok su jednostrane optužbe na račun ruskih vlasti da ga navodno krše, kao i Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Europi, apsolutno neprihvatljive.

Podsjetimo, američka vlast, kako saznaje “Wall Street Journal”, namjerava ograničiti letove ruskih vojnih zrakoplova iznad SAD kao odgovor na odluku Kremlja da se ograniči let Amerikanaca iznad Kalinjingrada na 500 kilometara, iako ukupna udaljenost izviđačkog ljeta može biti do 5.500 kilometara.

Ubrzo zatim se oglasila i službena Moskva koja ne isključuje uzvratne mjere, dok direktor Odjela za kontrolu naoružanja Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mihail Uljanov kaže da će nakon konačnog rješenja američke strane Moskva detaljno proučiti odluku, te da će na to Rusija najvjerojatnije odreagirati po principu reciprociteta.

Sporazum o otvorenom nebu potpisali su u Helsinkiju 24. ožujka 1992. godine predstavnici 23 države-članice OESS-a.

Rusija ga je ratificirala u svibnju 2001. godine, a sve zemlje potpisnice ovim sporazumom stekle su pravo prelijetati preko teritorija drugih zemalja, kako bi pratile njihove vojne aktivnosti.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,