Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ┼ávedski gra─Ĺani pozvani da se prestanu razmno┼żavati da bi smanjili efekte klimatskih promjena

┼ávedski gra─Ĺani pozvani da se prestanu razmno┼żavati da bi smanjili efekte klimatskih promjena

beba-svedska┼ávedskim gra─Ĺanima je predlo┼żeno da se zaustave razmno┼żavati kako bi ÔÇ×rasteretili okoli┼íÔÇŁ

U nastojanju da se smanji emisija uglji─Źnog dioksida u ┼ávedskoj, ekolo┼íki aktivisti pozivaju mlade obitelji da prilagode svoje navike odr┼żivom na─Źinu ┼żivota, koji uklju─Źuje da ne voze auto, jedu manje mesa, i da ne putuju zrakoplovom. Oni jo┼í sada tra┼że da obitelji prestanu ra─Ĺati bebe.

Erik Isberg, konzultant u kompaniji za odr┼żivo poduzetni┼ítvo i osniva─Ź nevladine udruge, “Young Collective”, na primjeru ovog trenda je objasnio plan ┼ívedskom dnevniku Dagens Nyheter. Sam njegov naslov ÔÇ×Napraviti izbor za okoli┼í – imajte samo jedno dijeteÔÇŁ utjelovljuje poruku u kristalno ─Źistom obliku, pi┼íe Sputniknews.com.

Dok poziva svoje kolege ┼áve─Ĺane da dovedu mentalitet za za┼ítitu okoli┼ía na ÔÇ×novu razinuÔÇŁ, Isberg se poziva na istra┼żivanje koje je provelo Sveu─Źili┼íte u Lundu na jugu ┼ávedske, a koje ka┼że da je obitelj bez djece najdrasti─Źnija mogu─çnost smanjenja emisije uglji─Źnog dioksida u razvijenim dijelovima svijeta.

Prema sveu─Źili┼ítu Lund, ako odaberete imati jedno dijete manje, to odgovara smanjenju od 58,6 tona uglji─Źnog dioksida ekvivalenata godi┼ínje, ┼żivot bez automobila ─çe smanjiti 2,4 tone uglji─Źnog dioksida ekvivalenata godi┼ínje, ┼íto je gotovo 25 puta manje u─Źinkovitije. Za razliku od toga, pedantno sortiranje otpada pridonosi smanjenju od 0,2 tona tona uglji─Źnog dioksida godi┼ínje.

ÔÇ×Pitanje koje brzo pada na pamet: mo┼żemo li zaista zanemariti takvu veliku priliku da smanjimo svoj utjecaj na okoli┼í?ÔÇŁ pita se Erik Isberg retori─Źki u svojoj javnoj objavi.


ÔÇ×Nitko osim vas ne mo┼że to odabrati, i to mo┼że biti prilika za sve roditelje, u sada┼ínjosti i budu─çnost, da sebi postavie ovo pitanje. Ovaj izbor mo┼że biti ono ┼íto daje djetetu budu─çnost,ÔÇŁ zaklju─Źio je on.

Kimberly Nicholas, jedna od istra┼żiva─Źa koja stoji iza ovog istra┼żivanja, tvrdi da se prenapu─Źenost pogre┼íno vidi kao problem koji mu─Źi samo zemlje u razvoju.

ÔÇ×Mnogi ljudi mo┼żda misle da je veli─Źina populacije samo problem zemalja u razvoju ne shva─çaju─çi da mi koji ┼żivimo u razvijenom dijelu svijeta zapravo imamo ve─çi utjecaj na okoli┼í i proizvodimo mnogo ve─çu emisiju uglji─Źnog dioksida po osobiÔÇŁ, rekla je Kimberly Nicholas.

Prema istra┼żivanju koje je provela anketna agencija Sifo u velja─Źi ove godine, 92 posto ┼áve─Ĺana smatra da su briga za okoli┼í i odr┼żiv na─Źin ┼żivota od najve─çe va┼żnosti, ┼íto ─Źini inicijativu ‘jednog djeteta’ vi┼íe nego vjerojatnu.

U me─Ĺuvremenu, ┼ívedski natalitet polako pu┼że prema gore zbog migracije velikih razmjera na nordijske zemlje. U realnim brojkama, pove─çanje od 25 posto ro─Ĺenih je zabilje┼żeno izme─Ĺu 2001. i 2014. godine, te se ovaj trend nastavlja.

Za─Źudo, ali ipak je statistika rekla svoje. ┼Żene stranog porijekla ra─Ĺaju vi┼íe djece u prosjeku od ┼żena ro─Ĺenih u ┼ávedskoj. Izvje┼ítaj iz 2008. pod nazivom ÔÇ×Plodnost me─Ĺu doma─çim i stranim gra─ĹanimaÔÇŁ naveo je da su ┼żene ro─Ĺene izvan ┼ávedske imale stopu fertiliteta od 2,21 djece po ┼żeni, za razliku od 1,82 djece po ┼żeni me─Ĺu doma─çim ┼áve─Ĺanima. Somalijske ┼żene su imale najvi┼íu stopu fertiliteta od 3,9 ro─Ĺenih.

Stopa fertiliteta od preko 2,1 se smatra potrebnim da se odr┼żi konstantna veli─Źina populacije u nedostatku migracija. Dakle, predvi─Ĺa se da ─çe populacija u ┼ávedskoj prema┼íiti 13 milijuna do 2060., s postotkom ro─Ĺenih od strane inozemnih gra─Ĺana od 22 posto.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,