Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Švedski građani pozvani da se prestanu razmnožavati da bi smanjili efekte klimatskih promjena

Švedski građani pozvani da se prestanu razmnožavati da bi smanjili efekte klimatskih promjena

beba-svedskaŠvedskim građanima je predloženo da se zaustave razmnožavati kako bi „rasteretili okoliš”

U nastojanju da se smanji emisija ugljičnog dioksida u Švedskoj, ekološki aktivisti pozivaju mlade obitelji da prilagode svoje navike održivom načinu života, koji uključuje da ne voze auto, jedu manje mesa, i da ne putuju zrakoplovom. Oni još sada traže da obitelji prestanu rađati bebe.

Erik Isberg, konzultant u kompaniji za održivo poduzetništvo i osnivač nevladine udruge, “Young Collective”, na primjeru ovog trenda je objasnio plan švedskom dnevniku Dagens Nyheter. Sam njegov naslov „Napraviti izbor za okoliš – imajte samo jedno dijete” utjelovljuje poruku u kristalno čistom obliku, piše Sputniknews.com.

Dok poziva svoje kolege Šveđane da dovedu mentalitet za zaštitu okoliša na „novu razinu”, Isberg se poziva na istraživanje koje je provelo Sveučilište u Lundu na jugu Švedske, a koje kaže da je obitelj bez djece najdrastičnija mogućnost smanjenja emisije ugljičnog dioksida u razvijenim dijelovima svijeta.

Prema sveučilištu Lund, ako odaberete imati jedno dijete manje, to odgovara smanjenju od 58,6 tona ugljičnog dioksida ekvivalenata godišnje, život bez automobila će smanjiti 2,4 tone ugljičnog dioksida ekvivalenata godišnje, što je gotovo 25 puta manje učinkovitije. Za razliku od toga, pedantno sortiranje otpada pridonosi smanjenju od 0,2 tona tona ugljičnog dioksida godišnje.

„Pitanje koje brzo pada na pamet: možemo li zaista zanemariti takvu veliku priliku da smanjimo svoj utjecaj na okoliš?” pita se Erik Isberg retorički u svojoj javnoj objavi.

„Nitko osim vas ne može to odabrati, i to može biti prilika za sve roditelje, u sadašnjosti i budućnost, da sebi postavie ovo pitanje. Ovaj izbor može biti ono što daje djetetu budućnost,” zaključio je on.

Kimberly Nicholas, jedna od istraživača koja stoji iza ovog istraživanja, tvrdi da se prenapučenost pogrešno vidi kao problem koji muči samo zemlje u razvoju.

„Mnogi ljudi možda misle da je veličina populacije samo problem zemalja u razvoju ne shvaćajući da mi koji živimo u razvijenom dijelu svijeta zapravo imamo veći utjecaj na okoliš i proizvodimo mnogo veću emisiju ugljičnog dioksida po osobi”, rekla je Kimberly Nicholas.

Prema istraživanju koje je provela anketna agencija Sifo u veljači ove godine, 92 posto Šveđana smatra da su briga za okoliš i održiv način života od najveće važnosti, što čini inicijativu ‘jednog djeteta’ više nego vjerojatnu.

U međuvremenu, švedski natalitet polako puže prema gore zbog migracije velikih razmjera na nordijske zemlje. U realnim brojkama, povećanje od 25 posto rođenih je zabilježeno između 2001. i 2014. godine, te se ovaj trend nastavlja.

Začudo, ali ipak je statistika rekla svoje. Žene stranog porijekla rađaju više djece u prosjeku od žena rođenih u Švedskoj. Izvještaj iz 2008. pod nazivom „Plodnost među domaćim i stranim građanima” naveo je da su žene rođene izvan Švedske imale stopu fertiliteta od 2,21 djece po ženi, za razliku od 1,82 djece po ženi među domaćim Šveđanima. Somalijske žene su imale najvišu stopu fertiliteta od 3,9 rođenih.

Stopa fertiliteta od preko 2,1 se smatra potrebnim da se održi konstantna veličina populacije u nedostatku migracija. Dakle, predviđa se da će populacija u Švedskoj premašiti 13 milijuna do 2060., s postotkom rođenih od strane inozemnih građana od 22 posto.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,