Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » UN se pretvorio u me─Ĺunarodnog diktatora koji ispunjava ┼żelje Sjedinjenih Dr┼żava

UN se pretvorio u me─Ĺunarodnog diktatora koji ispunjava ┼żelje Sjedinjenih Dr┼żava

un-reformaOd Ujedinjenih naroda ima koristi koliko i od pretprošle penzije. Nisu osudili niti zaustavili niti jedan veliki suvremeni sukob. Zato ih se treba riješiti

Diplomatski odnosi izme─Ĺu zemalja su dovoljni, a za me─Ĺunarodne odnose postoje diplomatske mre┼że, veleposlanstva i konzulati

Ujedinjeni narodi su stvoreni 24. listopada 1945. umjesto Lige Naroda koju je pregazilo vrijeme.

Bilo je ve─ç poku┼íaja da se njihovo sjedi┼íte premjesti iz New Yorka. Pokojni Gaddafi je predlo┼żio Peking ili New Delhi, spominjala se i Kanada, ali su ih Sjedinjene Dr┼żave pod─Źinile sebi i izgradile kompleks zgrada u kojima su i danas.

Od tada, UN je daje svake godine po deset milijardi dolara.

Ali sada je naumio Donald Tramp da reformira Ujedinjene narode.

Ako bih mene pitali, predlo┼żio bih da se UN ugasi.

*Prvi razlog je to ┼íto su se Ujedinjeni narodi pretvorili u me─Ĺunarodnog diktatora koji ispunjava ┼żelje Sjedinjenih Dr┼żava jer je SAD “gospodar svemira” ili “suvremeni Rim”.

*Drugi razlog je to ┼íto SAD toj organizaciji sa 61.000 suradnika osigurava 22% prora─Źuna, a tko to pla─ça – taj u muziku naru─Źuje.

Rusija tako─Ĺer pla─ça za UN, ali manje – i stoga sve manje i manje naru─Źuje glazbu.

Ako su Ujedinjeni narodi postali ameri─Źka organizacija – ─Źinjenica da je Trampov prijedlog reforme UN-a bio lako potpisan od strane 128 od 193 zemalja ─Źlanica UN-a. Vjerujemo da ─çe potpisati jo┼í neke.

Gazda o─Źekuje potpisivanje.

Glavni tajnik UN-a, Guterres, je ve─ç objasnio Trumpu, ukazuju─çi na “raspr┼íenost struktura” UN i na unutar njih prisutne “bizantske procedure”.

Ujedinjeni narodi su najve─çi svjetski korporacijski div. Antiglobalisti u slu─Źaju UN-a imaju se ─Źime baviti.

A njihova u─Źinkovitost je oko nule. UN je organizirao stotine mirovnih operacija (lak┼íe je navesti zemlje u kojima nije bio), ali ocijenite sami u─Źinkovitost samog UN-a tijekom dvije posljednje takve operacije:

“Mirovna operacija u Libiji dovela je do gra─Ĺanskog rata u Libiji. Jo┼í traje od 2011. do danas.”

“Mirovna operacija u Siriji provedena radi gra─Ĺanskog rata u toj zemlji bila je na snaziÔÇőod kolovoza 2012., a mi upravo gledamo rezultate toga”.


Od Ujedinjenih naroda ima koristi koliko i od pretprošle penzije. Nisu osudili niti zaustavili bilo koji veliki suvremeni sukob.

Stoga bi se Ujedinjeni narodi trebali raspustiti. Diplomatski odnosi izme─Ĺu zemalja su dovoljni, a za me─Ĺunarodne odnose postoje diplomatske mre┼że, veleposlanstva i konzulati.To je dovoljno.

Trump zove Ujedinjene narode “klubom u kojem se ljudi mogu okupljati, razgovarati i provesti vrijeme”. Ovo pokazuje da je Trump tako─Ĺer nezadovoljan sa UN-om, ali su njegovi razlozi potpuno druge prirode.

On je uvjeren da UN nije dovoljno djelotvoran za Sjedinjene Dr┼żave i da se u UN-u ljen─Źari.

Trump nastoji reformirati UN kako bi bolje obavio zadatke Sjedinjenih Dr┼żava.

Izme─Ĺu ostalog, predlo┼żio je: “Smanjiti broj funkcija UN-a za one koje su nepotrebne ili se djelomi─Źno preklapaju, ┼íto isto vrijedi i za glavna tijela UN-a”.

Ovo upu─çivanje na “glavne funkcije UN-a” trebalo bi zabrinuti Rusiju.

Vije─çe sigurnosti najva┼żnije je tijelo Ujedinjenih naroda. Formirano je odmah poslije Drugog svjetskog rata i njegov u┼żi sastav ─Źine zemlje-pobjednice u tom globalnom ratu: Rusija, SAD, Kina, Francuska i Velika Britanija.

Oni su stalni ─Źlanovi Vije─ça sigurnosti UN-a, a svaki od njih ima pravo na “veto”, odnosno zaustaviti bilo koju odluku koja nije u njihovu korist.

Postoji i ┼íest nestalnih ─Źlanova Vije─ça sigurnosti UN-a koji nemaju pravo veta.

Rusija zazire od Trumpove “reforme Ujedinjenih naroda” koja ima za kona─Źni cilj li┼íiti Rusije njezinog veta.

Zato se na 72. zasjedanju generalne skup┼ítine UN-a, na kojoj se jednom godi┼ínje okupljaju sve dr┼żave ─Źlanice, nije pojavila Rusija jer od tog skupa je o─Źekivala samo podle udarce i neugodnosti.

Rusija je dakle skepti─Źno prozborila kroz zube o Trumpovoj reformi: “To je inicijativa dr┼żave”.

Uz opasnost ponovnog ispitivanja sastava Vije─ça sigurnosti UN-a i ukidanja prava veta, postoje i drugi razlozi za zabrinutost. Etiopski premijer ─çe voditi raspravu o reformi mirovnih operacija UN-a.

Kao da to upravo ─Źekala, Ukrajina je izrazila svoju ┼żelju: “Broj plavih kaciga u Donbasu mora biti 40-60 tisu─ça”. To jest: Kijev sebi u goste poziva ─Źitavu vojsku.

I nesvjesno smo neoprezno upravo slo┼żili s dolaskom mirotvornih snaga u Donbasu.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , ,