Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » VODE─ćI ZNANSTVENICI ‘GLOBALNOG ZATOPLJENJA’ PRIZNALI: ‘Lagali smo vas’

VODE─ćI ZNANSTVENICI ‘GLOBALNOG ZATOPLJENJA’ PRIZNALI: ‘Lagali smo vas’

znanstvenik-ledKatastrofalni u─Źinci umjetnih klimatskih promjena su pretjerani, u skladu sa najvi┼íim svjetskim znanstvenicima koji se bave globalnim zatopljenjem

Oni su priznali da su proizvodili pristrane studije koje su se temeljile na “junk znanosti” da bi zadovoljili njihove vlade i one koji su ih pla─çali.

Ove studije su tada kori┼ítene od strane mainstream medija za kontrolu pri─Źa o globalnom zatopljenju da bi uvjerili javnost da mora platiti kroz porez dodatne milijarde dolara kako bi se izbjegao Armagedon.

No svijet se zagrijava sporije nego ┼íto je predvi─Ĺeno ra─Źunalnim modelima koji su bili ÔÇ×na vru─çoj straniÔÇŁ i pretjeran utjecaj emisija na prosje─Źnu temperaturu, a sada se globalni znanstvenici koji se bave globalnim zatopljenjem po─Źinju javljati i priznavati svoju prijevaru.

Nove prognoze ukazuju na to da svijet ima bolje ┼íanse nego ┼íto se tvrdilo na summitu u Parizu o klimatskim promjenama na kojem se trebalo dogovoriti da se ograni─Źi zagrijavanje i povi┼íenje temperature od 1.5C usporedno sa predindustrijskim razinama.

Studija objavljena u presti┼żnom ─Źasopisu Nature Geoscience, jasno daje do znanja da se i dalje zahtijeva br┼że smanjenje emisija ┼ítetnih plinova, ali sugerira da svijet ima vi┼íe vremena u kojem bi napravio potrebne promjene.

Michael Grubbovom, profesor me─Ĺunarodne energije i klimatskih promjena na University College London i jedan od autora studije, priznao je da su njegova prethodna predvi─Ĺanja bila pogre┼ína.

On je naveo tijekom summita o klimi u Parizu u prosincu 2015. godine: ÔÇ×Svi dokazi iz proteklih 15 godina vodili su me do zaklju─Źka da je zapravo povi┼íenje temperature od 1.5 C jednostavno nespojivo sa realno┼í─çu.ÔÇŁ

U razgovoru za The Times, rekao je: ÔÇ×Kada su se ─Źinjenice promijenile, ja sam se predomislio, kako je Keynes rekao.

ÔÇ×Malo je vjerojatno da ─çemo posti─çi ove vrste promjena u kratko vrijeme, ali mi smo u boljem polo┼żaju nego ┼íto sam mislio.ÔÇŁ

Profesor Grubb je rekao da bi nova procjena bila dobra vijest za male oto─Źne dr┼żave u Tihom oceanu, kao ┼íto su Mar┼íalovi Otoci i Tuvalu, koji bi mogli biti poplavljeni zbog podizanja razine mora, ako prosje─Źna temperatura poraste za vi┼íe od 1.5 C.


ÔÇ×Pacifi─Źki otoci su manje osu─Ĺeni na propast nego ┼íto smo misliliÔÇŁ, rekao je on.

Profesor Grubb je dodao da su i drugi ─Źimbenici tako─Ĺer ukazali na vi┼íe optimizma ┼íto se ti─Źe klimatskim promjena, uklju─Źuju─çi i Kinu koja je smanjila svoj rast emisije ┼ítetnih plinova mnogo br┼że nego ┼íto se predvi─Ĺalo.

On je rekao: ÔÇ×Mi smo usred energetske revolucije i to se doga─Ĺa br┼że nego ┼íto smo mislili, ┼íto daje pravo vladama da zategnu ponude koje su stavili na stol u Parizu.ÔÇŁ

Studija je pokazala da je grupa ra─Źunalnih modela kori┼ítena od strane Me─Ĺuvladinog panela o klimatskim promjenama predvidjela br┼żi porast temperature nego ┼íto se zapravo doga─Ĺa.

Globalna prosje─Źna temperatura porasla je za oko 0.9C od predindustrijskog doba, ali do┼ílo je do usporavanja stope zagrijavanja tijekom 15 godina prije 2014.

Myles Allen, profesor geosistemske znanosti na Sveu─Źili┼ítu u Oxfordu, drugi autor istra┼żivanja, je rekao: ÔÇ×Nismo vidjeli brzo pove─çanje temperature nakon 2000. godine kao ┼íto smo vidjeli u modelima. Nismo to vidjeli niti u opa┼żanjima.ÔÇŁ

On je rekao da je skupina od desetak ra─Źunalnih modela, proizvedenih od strane vladinih istra┼żiva─Źkih instituta i sveu─Źili┼íta diljem svijeta, sastavljena prije deset godina ÔÇ×tako da nije ni ─Źudo ┼íto su rezultati skrenuli sa svog realnog putaÔÇŁ.

On je rekao da je previ┼íe kompjuterskih modela koji su se koristili u istra┼żivanjima ÔÇ×bilo na toploj straniÔÇŁ, ┼íto zna─Źi da je predvi─Ĺalo preveliko zagrijavanje.

Prema modelima, pridr┼żavaju─çi se prosje─Źnog pove─çanje globalne temperature ispod 1.5C bi zna─Źilo da bi svijet mogao priu┼ítiti emitiranje od samo oko 70 milijardi tona ugljika nakon 2015. godine. Pri trenutnom stupnju emisije, ovaj takozvani ÔÇ×prora─Źunati ugljikÔÇŁ ─çe biti iskori┼íten u tri do pet godina.

Prema novoj procjeni, svijet mo┼że emitirati jo┼í dodatnih 240 milijardi tona ugljika u atmodferu i jo┼í uvijek imaju realne izglede da rast temperature bude ispo 1.5 stupnjeva celzijusa. (TheTimes)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , ,