Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Dok se rat u Siriji privodi kraju, mainstream mediji šute o velikoj američkoj sramoti

Dok se rat u Siriji privodi kraju, mainstream mediji šute o velikoj američkoj sramoti

assad-sirijaDržavni vrh Sirije je pozvao SAD da s teritorija Sirije “povuku sve svoje vojnike inače će ih sirijska vojska smatrati neprijateljskom silom”

Žitelj velikog sirijskog grada na Eufratu – Deir-ez-Zora – ponovno su, po treći put, izašli na ulice proslaviti novu pobjedu.

Izašli su sa državnim zastavama i portretima šefa države Bashara al-Assada, a sveopćim slavljem su dočekali borce svog petog korpusa koji su probili utvrđene linije Islamske države nadirući sa juga.

Jedinice sirijske vojske su ušle u Deir-ez-Zor prvo sa zapada. Bilo je to 5. rujna. Jučer je deblokiran vojni aerodrom koji je od grada udaljen samo dva kilometra.

Teroristi drže pod kontrolom manje od trećine Deir-ez-Zora. Međutim, to neće dugo trajati.

Vladine snage koje ‘čiste’ njegov okoliš – već im zalaze iza leđa.

Sirijski general Muhamad Hadur ocijenio je: “Zapamtite, Deir-ez-Zor će biti groblje Islamske države”.

Hadur je glavni sirijski general na istoku zemlje. Preživio je sedam atentata. Islamska državae mu je čak podmetnula kuharicu koja ga je pokušala otrovati.

Hadur je uspio uvjeriti beduinska plemena na istoku Sirije, među kojima je najveće Šajtat, da pređu na stranu vlade u Damasku. Oni su to potom skupo platili jer je Islamska država neka njihova naselja istrijebila do “posljednjeg čovjeka”.

Zato se priča da su Šajtati neke teroriste zarobljene oko Deir-ez-Zora “žive skuhali”. A da su glave nekih drugih postavljali na haube svojih automobila i provezli ih kroz oslobođene dijelove Deir-ez-Zora

Drugi heroj “sirijskog Staljingrada” je general Isam Zahredin, koji je Druz, a njih sirijski suniti smatraju sektašima. Međutim, on je heroj obrane Deir-ez-Zora.

To svi priznaju.

Damask zatražio od Washingtona da sve svoje vojnike povuku iz Sirije

Sirijski vrh ih je pozorio da će ih u protivnom smatrati “neprijateljskom” silom.

Damask je službeno – preko Fejsal al-Mekdada, zamjenika svog šefa diplomacije – upozorio Sjedinjene Države da je njihovo vojno prisustvo u Siriji “nezakonito i neprihvatljivo”.

Pritom je pozvao SAD da s teritorija Sirije “povuku sve svoje vojnike inače će ih sirijska vojska smatrati neprijateljskom silom”.

Mekdad je u nastavku dodatno ukazao i naglasio:

“Učinci Sjedinjenih Država i njihove koalicije u Siriji nemaju nikakvo opravdanje. Utoliko prije što razaraju Siriju i u vrijeme zračnih-naleta ubijaju civile i uništavaju našu infrastrukturu. To odgovara planovima terorista. To nije u interesu sirijskog naroda”.

Mekdad je pozvao sve koji žele boriti protiv terorista da svoja djelovanja koordiniraju “sa Sirijom i njenim saveznicima”.

On je deblokadu Deir-ez-Zora nazvao “posljednjom velikom bitkom koju vode vladine snage”. Odmah potom je dodao:

“Taj grad i istoimena provincija za nas su vrlo važni jer se nalaze uz granicu s Irakom. I zato uspjesi naše vojske imaju strateški karakter i približavaju trenutak potpunog poraza terorističke formacije Islamska država”.

Sjedinjene Države su u sirijskoj sjeveroistočnoj pokrajini Hašek izgradile tri svoje vojne baze, a još jednu u gradu koban.

Oko 1.500 američkih vojnika pomaže “Snagama demokratske Sirije” – pretežno kurdskoj vojnoj formaciji koja je u potpunoj ovisnosti od SAD – zauzela Raku.

Mainstream mediji na Zapadu ne podržavaju oslobađanje Sirije, i šute u svezi evakuacije zapovjednika ISIS-a od strane američkih helikoptera.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,