Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Zamjenik japanskog premijera šokirao javnost: Hitler je imao ‘prave motive’

Zamjenik japanskog premijera šokirao javnost: Hitler je imao ‘prave motive’

zamjenik-premijeraZamjenik japanskog premijera je bio prisiljen se ispričati nakon što je rekao da je Adolf Hitler imao „prave motive”

Zamjenik japanskog premijera Taro Aso zgrozio je svjetsku javnost izjavama u kojima hvali motive njemačkog nacističkog lidera Adolfa Hitlera, a nakon brojnih kritika povukao je svoj komentar kao neprikladan

Taro Aso je izazvao zgražanje i kod kuće i u inozemstvu, a centar Simon Wiesenthal sa sjedištem u SAD je osudio njegove primjedbe rekavši da su bile „vrlo opasne”.

Aso je izjavio na sastanku njegove frakcije vladajuće Liberalno-demokratske partije: „Ja ne dovodim u pitanje svoje motive (da budem političar). No, rezultati su važni. Hitler, koji je ubio milijune ljudi, nije bio dobar, čak i ako su njegovi motivi bili pravi”.

On je sada povukao svoju izjavu rekavši da je namjeravao naglasiti važnost postizanja rezultata.

Simon Wiesenthal centar, globalna organizacija za ljudska prava koja se bori protiv antisemitizma, mržnje i terorizma, rekao je da bi Asovi komentari mogao pokvariti ugled Japana.

„Ovo je samo posljednja stvar na zabrinjavajućem popisu ‘pogrešnih izjava’ i [one] su vrlo opasne”, rekao je direktor Centra, rabin Abraham Cooper, navodi se u priopćenju u utorak.

„Ove riječi bi mogle naštetiti ugledu Japanaa u samom trenutku kada svi Amerikanci žele pokazati svoju solidarnost s Japanom, sestrinskom demokracijom i saveznikom, osvrćući se na lansiranje raketa od strane Kim Jong-una u Sjevernoj Koreji”, dodao je.

Kazunori Yamanoi, predsjednik odbora oporbene Demokratske stranke, rekao da je Asova primjedba bila „ozbiljan gaf.”

Komentar „je bio izuzetno sramotan jer dolazi od strane ministra Vlade. Ja ne mogu pomoći, ali sumnjam u njegovu stručnost (kao ministr)„ – dodao je Yamanoi za Kyodo News.

U srijedu je Aso bio prisiljen obratiti se javnosti, rekavši: „Ja sam očigledan primjer lošeg političara. Žalosno je da je [komentar] bio pogrešno shvaćen i prouzročio nesporazum.”

„Jasno je da je Hitler bio u krivu što se tiče svojih motiva. Želim povući svoj komentar, jer je neprimjereno da ga citiram kao primjer„ – priznao je.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,