Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Čeka li nas nova Hiroshima: SAD izvele dvije nove nuklearne probe

Čeka li nas nova Hiroshima: SAD izvele dvije nove nuklearne probe

testiranje-bombaNacionalna uprava za nuklearnu sigurnost (NNSA) Ministarstva energetike SAD zajedno sa zračnim snagama zemlje izvela je početkom mjeseca dva testa modifikacije nuklearne bombe B61 u državi Nevadi, objavljeno je na službenoj internet stranici NNSA

Testiranje bombe B61-12 izvršeno je 8. kolovoza na poligonu u gradu Tonopah. Bomba, koja nije bila opremljena nuklearnim bojnim glavama, bačena je iz lovca F-15E. Tijekom testiranja su ocijenjene – nuklearnu funkcije bombe, kao i sposobnost lovca da isporuči oružje.

U priopćenju se navodi da su testovi provedeni u okviru programa produženja roka valjanosti B61-12. Prvi takav test izveden je u ožujku.

“Program za produženje roka valjanosti B61-12 je planiran i odgovara zahtjevima nacionalne sigurnosti. Ti realistični testovi potvrđuju ispravnost konstrukcije B61-12 kada je u pitanju učinkovitost sustava”, izjavio je zamjenik direktora NNSA za programe obrane Fil Kalbos.

Uprava navodi da će prva proizvodna jedinica modifikacije B61 bit će završena do ožujka 2020. godine.

Ranije je priopćeno da je testiranje nuklearne bombe B61 bez bojevog punjenja izvedeno 15. ožujka s bombardera F-16 na poligonu Nelis u američkoj državi Nevadi.

U priopćenju je navedeno da će B61-12 biti pogodan za zrakoplove B-2A, B-21, F-15E, F-16C / D, F-16 MLU, F-35 i PA-200.

Bomba B61 predstavlja osnovno nuklearno naoružanje strateških nuklearnih snaga SAD.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,