Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POZNATI AMERIČKI FILMSKI TEATAR PREKINUO 34-GODIŠNJU TRADICIJU PRIKAZIVANJA FILMA ‘PROHUJALO S VIHOROM’ ZATO JER PROMIČE RASIZAM

POZNATI AMERIČKI FILMSKI TEATAR PREKINUO 34-GODIŠNJU TRADICIJU PRIKAZIVANJA FILMA ‘PROHUJALO S VIHOROM’ ZATO JER PROMIČE RASIZAM

prohujalo“Ovaj film je jedna forma rasizma”

Upravni odbor grupe filmskog teatra Orpheum u Memphisu u državi Tennessee, odlučio je okončati 34-godišnju tradiciju projekcije filma “Prohujalo s vihorom”, jer odbora kaže da je film sada “neosjetljiv”.

Prethodno se taj film sa 10 “oskara” prikazivao pune 34 godine i nitko nije imao ništa protiv.

Novom američkom ludilu kao da nema kraja. Zapravo, kao da se tek razbuktava.

“Orpheum – najveće kino u Memphisu, u američkoj saveznoj državi Tennessee – odlučio je da više ne prikazuje jedan od najboljih filmova američke klasike: “Prohujalo s vihorom” (Gone with the Wind, 1939), s Vivien Leigh u glavnoj ulozi.

Kako je objavio liberalni The New York Times, njegovi vlasnici su se na taj korak odlučili nakon nasilja u Charlottesvilleu, u Virginiji.

Postoji i dublji razlog i oni su ga otkrili. Priopćili su da taj “romantizira Konfederativne Države Amerike”, tj. drugim riječima, u Građanskom ratu vođenom polovicom 19. stoljeća kada su poraženi Jug i Južnjaci.

“Orpheum” je “Prohujalo s vihorom” prikazao upravo u vrijeme nereda u Charlottesvilleu. Slučajno se podudarilo. A njegovi vlasnici su objavili: prikazivanja 2018. i narednih godina neće biti.

Pobornici rušenja spomenika Južnjacima, naročito njihovom zapovjedniku Robertu Leeju, obrušili su se na “Orpheum”. Najblaža optužba bila je: “propagira zastarjeli i romantizirani pogled na povijest, nude uvjerenje da je to bio stari dobri Jug”.

Direktor “Orpheuma” je odluku objasnio ovako:

“Posljednje prikazivanje Prohujalo s vihorom izazvalo je mnoštvo komentara. Sve smo ih pažljivo proučili. S obzirom da smo organizacija koja nudi zabavu, koja istovremeno i prosvećuje i educira svoje gledatelje, više ne možemo prikazivati film koji je nekorektan prema većini naše publike”.

Taj slavni četvorosatni film je u “Orpheumu” prikazivan tijekom protekle 34 godine. I, to do dolaska na vlast Donalda Trumpa nikome nije smetalo.

“Gone with the Wind” je dosad (po današnjem tečaju američke valute) zaradio 3,5 milijardi dolara. To je rekord u cijeloj svjetskoj filmskoj industriji.

Taj film je dobio deset “Oscara”.

Jedan od njih je pripao crnoj glumici Hattie McDaniel (s ulogu sluškinje-crnkinje) i ona je postala prva Afroamerikanka koja je tu nagradu dobila.
 
(fakti.org,infowars.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,