Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ESKPERIMENT NA ČOVJEČANSTVU: Zašto je NASA lansirala divovske balone pune visokootpornih bakterija baš za vrijeme nedavne pomračine sunca

ESKPERIMENT NA ČOVJEČANSTVU: Zašto je NASA lansirala divovske balone pune visokootpornih bakterija baš za vrijeme nedavne pomračine sunca

balon-nasaZa vrijeme pomrčine sunca, koje se dogodilo u ponedjeljak, NASA je u suradnji s Državnom sveučilištem u Montani lansirala u stratosferu džinovske balone ispunjene velikom količinom bakterija

Ovaj poduhvat je dio projekta “Eclipse Ballooning Project”, koji će istraživačima pomoći u pripremama za put na Mars.

Momčadi raspoređene diljem SAD poslali su oko 75 balona opremljenih kamerama i tragačima na visinu od 25.000 metara.

Preko 30 balona “odnijelo” je soj visoko otporne bakterije Paenibacillus xerothermodurans zakačene za aluminijske “kupone”.

Znanstvenici se nadaju da će otkriti kako će bakterije reagirati kad se nađu u atmosferi na površini Marsa.

“Moramo biti izuzetno oprezni da ne dovedemo bakterije ili druge sitne organizme na druge planete”, rekla je za “Gizmodo” voditelj projekta i direktorica “Montana Space Grant Consortium” Angela Des Jardins.

“Dok većina ovih sićušnih oblika života, kojih oko nas ima u obilju, neće preživjeti putovanje kroz svemir, podrazumijeva se da se neki otporni tipovi mogu pritajiti tijekom putovanja i preživjeti na površini drugog planeta. Da bismo bili spremni da planete koje posjećujemo ostavimo u stanju u kojem smo ih zatekli, važno je da razumijemo kako se bakterije tamo ponašaju”.
 

 
Baloni su ponijeli i kamere za bilježenje video-zapisa formacija oblaka tijekom pomrčine sunca.

Neki od balona su imali vremenske stanice koje se zovu radiosonde, tako da istraživači mogu promatrati kako se Zemljina atmosfera mijenja tijekom pomrčine.

“Video-zapisima i fotografijama je bilo potrebno dva dana da se vrate na Zemlju”, rekla je Jardinsova.

“Analizu eksperimenta s bakterijama će napraviti znanstvenici u Cornellu i vjerojatno će rezultati biti gotovi za mjesec ili dva. Za analizu atmosferskog odgovora na pomračenje iz naših posebnih balona sa radiosondama, također će trebati mjesec do dva”.

Istraživači očekuju da će mnogo toga saznati kada im budu stigli rezultati analiza napravljenih za vrijeme pomrčine od prije nekoliko dana.

Običan svijet je mogao na internetu pratiti uživo prijenos pomrčine koje su prenosile kamere na balonima.

Postavlja se pitanje, što ako te visokorezistentne i opasne bakterije padnu na zemlju? NASA to zna jer je to već radila.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,