Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Španjolski sudac izdao nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

Španjolski sudac izdao nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

banjamin-israelJedan španjolski sudac je izdao tjeralicu za izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, prema izvješćima lokalnih novina

Netanyahu i sedam drugih vladinih dužnosnika se suočavaju sa hitnim uhićenjem, ako kroče na Španjolsko tlo zbog njihovih ilegalnih pokušaja da zaustave humanitarnu pomoć koja je trebala doći do Palestinaca.

Prema portalu ‘Latin America Herald Tribune’, sudac Jose de la Mata je dao službeni nalog policiji da ga obavijeste ako gospodin Netanyahu kroči nogom na tlo Španjolske.

Drugi ljudi imenovani po ovom pitanju su bivši ministar obrane Ehud Barak, bivši ministar vanjskih poslova Avigdor Leiberman, bivši ministar strateških poslova Moshe Yaalon, bivši ministar unutarnjih poslova Eli Yishai, ministar (bez portfelja) Benny Begin i viceadmiral Maron Eliezer, koji je bio zadužen za operacije, piše Independent.co.uk.

Slučaj – koji je stavljen na čekanje od strane sudca de la Mate prošle godine – bio je protiv muškaraca koji su sudjelovali u napadu izraelskih snaga sigurnosti na brodove humanitarnog konvoja u 2010. godini, koji je pokušavao doći do Gaze.

Humanitarni brod Mavi Marmara, glavni civilni brod u floti koja se sastojala od šest brodova – je pokušao probiti izraelsku blokadu u Pojasu Gaze.

Šest humanitarnih brodova je nosilo oko 500 putnika, humanitarnu pomoć i građevinske materijale.

Izraelske obrambene snage su napale taj brod i ubile devet aktivista za ljudska prava. Deseti aktivist je umro kasnije tog mjeseca zbog rana zadobivenih u napadu.

Izraelski premijer i ostali dužnosnici se sada suočavaju sa optužbama u slučaju koji bi ponovo trebao biti otvoren.

Izraelski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nachshontold je rekao za Jeruzalem Post: „Mi smatramo da je to bila provokacija. Radimo sa španjolskim vlastima da bi otkazali sve optužbe. Nadamo se da će biti uskoro gotovo.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,