Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ┼ápanjolski sudac izdao nalog za uhi─çenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

Španjolski sudac izdao nalog za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

banjamin-israelJedan španjolski sudac je izdao tjeralicu za izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, prema izvješćima lokalnih novina

Netanyahu i sedam drugih vladinih du┼żnosnika se suo─Źavaju sa hitnim uhi─çenjem, ako kro─Źe na ┼ápanjolsko tlo zbog njihovih ilegalnih poku┼íaja da zaustave humanitarnu pomo─ç koja je trebala do─çi do Palestinaca.

Prema portalu ‘Latin America Herald Tribune’, sudac Jose de la Mata je dao slu┼żbeni nalog policiji da ga obavijeste ako gospodin Netanyahu kro─Źi nogom na tlo ┼ápanjolske.

Drugi ljudi imenovani po ovom pitanju su biv┼íi ministar obrane Ehud Barak, biv┼íi ministar vanjskih poslova Avigdor Leiberman, biv┼íi ministar strate┼íkih poslova Moshe Yaalon, biv┼íi ministar unutarnjih poslova Eli Yishai, ministar (bez portfelja) Benny Begin i viceadmiral Maron Eliezer, koji je bio zadu┼żen za operacije, pi┼íe Independent.co.uk.

Slu─Źaj – koji je stavljen na ─Źekanje od strane sudca de la Mate pro┼íle godine – bio je protiv mu┼íkaraca koji su sudjelovali u napadu izraelskih snaga sigurnosti na brodove humanitarnog konvoja u 2010. godini, koji je poku┼íavao do─çi do Gaze.

Humanitarni brod Mavi Marmara, glavni civilni brod u floti koja se sastojala od ┼íest brodova – je poku┼íao probiti izraelsku blokadu u Pojasu Gaze.

┼áest humanitarnih brodova je nosilo oko 500 putnika, humanitarnu pomo─ç i gra─Ĺevinske materijale.

Izraelske obrambene snage su napale taj brod i ubile devet aktivista za ljudska prava. Deseti aktivist je umro kasnije tog mjeseca zbog rana zadobivenih u napadu.

Izraelski premijer i ostali du┼żnosnici se sada suo─Źavaju sa optu┼żbama u slu─Źaju koji bi ponovo trebao biti otvoren.

Izraelski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nachshontold je rekao za Jeruzalem Post: ÔÇ×Mi smatramo da je to bila provokacija. Radimo sa ┼ípanjolskim vlastima da bi otkazali sve optu┼żbe. Nadamo se da ─çe biti uskoro gotovo.ÔÇŁ
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,