Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » HEP ─çe sa francuskom elektroprivredom EDF-om u hrvatska ku─çanstva postavljati pametna brojila koja ─çe vas ┼ípijunirati

HEP će sa francuskom elektroprivredom EDF-om u hrvatska kućanstva postavljati pametna brojila koja će vas špijunirati

brojilo-elektricnoHrvatska elektroprivreda planira oja─Źati suradnju s francuskom elektroprivredom EDF, najavljeno je iz HEP-a

U planu je potpisivanje ugovora o suradnji u podru─Źjima pametnih mre┼ża, pametnih brojila, energetske u─Źinkovitosti, proizvodnje elektri─Źne energije te kori┼ítenja iskustava iz ostalih podru─Źja istra┼żivanja i razvoja. Potpis izme─Ĺu dvije elektroprivrede bi se, kako doznajemo, mogao dogoditi uskoro – Francuzi su ve─ç spremni. I prili─Źno napredni kad su u pitanju pametna brojila.

Rezultat je to nedavne stru─Źne posjete HEP-ovaca EDF-u, odnosno tvrtki ENEDIS i laboratoriju EDF Lab u kojem je razvijeno napredno brojilo. U posjetu se i┼ílo na inicijativu energetskog stru─Źnjaka Milana Puhari─ça koji je radio u EDF Labu pet godina, a tijekom posljednjih 20 godina sura─Ĺuje s tom institucijom.

EDF Lab je, ina─Źe, razvojno istra┼żiva─Źki centar koji raspola┼że bud┼żetom od 600 milijuna eura i ve─ç je potpisao ugovore o znanstvenoj suradnji s Njema─Źkom, Italijom, Velikom Britanijom i Poljskom. Mnoge svjetske elektroprivrede izdvajaju u istra┼żivanja i razvoj znatna sredstva jer je to strate┼íki cilj svake tvrtke koja ┼żeli pre┼żivjeti u okru┼żenju brzorastu─çih poduze─ça.

- HEP bi se trebao povezati s razvojnim institutima u svijetu u cilju stjecanja znanja i iskustava vezanim na nove tehnologije. EDF Lab je zasigurno institut koji pru┼ża ┼íirok aspekt suradnje – komentirao je Puhari─ç.


Tijekom posjete najve─çem europskom operatoru distribucijskog sustava ENEDIS, predstavnici HEP-a upoznati su s zvojem na podru─Źju zakonskog mjeriteljstva i naprednih brojila u Francuskoj. Trenuta─Źno je ugra─Ĺeno oko 4,3 milijuna naprednih brojila, plan je do kraja 2017. ugraditi ukupno osam milijuna brojila, a do 2021. na vi┼íe od 95 posto mjernih mjesta oko 35 milijuna naprednih brojila.

PAMETNA BROJILA ÔÇô KRAJ PRIVATNOSTI

Europska unija ┼żeli da do 2020. godine na taj sustav bude priklju─Źeno 80 posto ku─çanstava. U Hrvatsku su se nedavno, bez ikakve javne rasprave o utjecaju na zdravlje i naru┼íavanju privatnosti, po─Źela uvoditi pametna brojila pod izlikom manjih ra─Źuna za struju.

Vjerojatno se vode logikom da ─çe ljudi koliko god naru┼íili svoju privatnost i patili od potencijalnih ┼ítetnih nuspojava zra─Źenja na sve to pristati samo zato ┼íto je jeftinije. Na┼żalost, sude─çi po iskustvima diljem svijeta takvi bi se mogli neugodno iznenaditi kad dobiju svoje prve ra─Źune za struju.

─îovjek zadu┼żen za sigurnost podataka Europske unije upozorio je da pametna brojila, iako donose potencijalne prednosti, isto tako se mogu koristiti za pra─çenje jesu li obitelji ÔÇ×na praznicima ili rade, koristi li netko specijalan medicinski ure─Ĺaj za nadzor djeteta, kako vole provoditi njihovo slobodno vrijeme itd..ÔÇť
 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,