Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » GLOBALISTI SU BIJESNI! Uvode software za ‘provjeravanje istinitosti informacija’ kojeg će financirati – George Soros!

GLOBALISTI SU BIJESNI! Uvode software za ‘provjeravanje istinitosti informacija’ kojeg će financirati – George Soros!

soros-fakeGeorge Soros će provjeravati točnost podataka u nečijoj izjavi

Ovog listopada započinje testiranje novog softvera koji će služiti uglavnom novinarima, za provjeravanje istinitosti informacija.

Full Fact je program za obradu podataka koji analizira izjave, provjerava izrečene informacije i utvrđuje njihovu točnost. Razvoj ovog programa financiraju mađarsko-američki filantrop George Soros i iransko-američki poduzentik Pierre Omidyar, poznat i kao osnivač eBaya.

Soros i Omidyar donirali su svaki po pola milijuna dolara za razvoj programa. Full Fact skenira izjave političara i odmah donosi procjenu o njihovoj istinitosti, na osnovu vlastite baze podataka koja okuplja ogroman broj činjenica.

Inicijalna baza podataka je ručna, riječ je o simultanoj provjeri činjenica iz nekoliko tisuća izvora, dok će kasnije verzije softvera biti potpuno automatizirane.

Razvijanje sustava protiv lažnih vijesti

Testiranje će prvo biti provedeno u Velikoj Britaniji, potom Južnoj Americi i Africi – gdje trenutno vlada pošast lažnih vijesti zbog predsjedničkih izbora u Keniji, čiji mediji prenose lažne podatke o vodstvu trenutnog predsjednika Uhure Kenyatte, navodeći kako je riječ o pravim vijestima s BBC-a i CNN-a. “Želimo izgraditi imunološki sustav”, rekao je voditelj projekta Mevan Babakar za Guardian .


“Objavljuje se sve više lažnih vijesti, a mi još uvijek nemamo sredstva za borbu protiv toga”, objasnio je Babakar.

Full Fact može skenirati tiskane i digitalne vijesti, ali i video prijenose uživo, u realnom vremenu provjeravati istinitost činjenica iznesenih u izjavama te na ekranu objavljivati jesu li izjave istinite ili nisu.

Potrebno je jasno detektirati točne i netočne izjave

Ipak, Babakar nije potpuno optimističan i svjestan je da postoje određeni nedostaci ovakvog softvera. Smatra da se njime trebaju koristiti samo novinari, a ne obični građani.

“Građanima ne možemo uvijek dati kratke odgovore”, kaže. Također, Full Fact skenira apsolutno sve iznesene činjenice, stoga može detektirati i krivo iznesene podatke koji se možda i ne čine osobito važnima.

Babkar inzistira i na što jasnijoj definiciji razlike između “točnosti” i “istinitosti”. “Istina nema isto značenje za sve ljude. Mislim da su činjenice točne ili netočne. Istina može biti osobna.

Poanta ovog softvera nije da umjesto ljudi donosi zaključke, već da ponudi najbolje moguće objašnjenje”, komentirao je Babakar.
 
(telegram.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,