Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Globalist papa Franjo nakon napada u Barceloni poru─Źio gra─Ĺanima: ‘Prava migranata dolaze ispred brige o nacionalnoj sigurnosti’

Globalist papa Franjo nakon napada u Barceloni poru─Źio gra─Ĺanima: ‘Prava migranata dolaze ispred brige o nacionalnoj sigurnosti’

papa-imigrantiTeško je razumjeti njegovu brigu za sigurnost migranata, kad se zna da je većina gradova Europe danas osjetno manje sigurna od Damaska u Siriji

Kako javlja Associated press, Papa Franjo je danas pozvao zemlje svijeta da znatno poboljšaju svoju dobrodošlicu migrantima i zaustave kolektivna protjerivanja, ustvrdivši kako dignitet migranata i njihovo pravo na zaštitu i sigurnost prelazi brige oko nacionalne sigurnosti.

Franjina poruka je duboko politi─Źka, pa ipak ovaj put ne─çe biti pri─Źe o tome da se crkva ne bi smjela petljati u politi─Źka pitanja. Ona dolazi u trenutku kad raste otpor prijemu imigranata zbog sve u─Źestalijih i brojnijih teroristi─Źkih napada.

U svojoj poruci, papa Franjo tra┼żi od vlada da do─Źekaju, za┼ítite, promoviraju i integriraju migrante, te napominje kako je Isusova poruka ljubavi ukorijenjena u dobrodo┼ílici ÔÇťodba─Źenih stranaca svake dobiÔÇŁ. Tko ih je i gdje odbacio, nije naveo.

Papa je tako─Ĺer zatra┼żio pojednostavljenje postupka izdavanja humanitarnih i privremenih viza i odbacio arbitrarne i kolektivne povratke imigranata natrag u zemlje porijekla kao ÔÇťneprimjereneÔÇŁ. On je rekao kako nas princip po┼ítivanja digniteta svake osobe ÔÇťobvezuje da uvijek damo prioritet osobnoj sigurnosti ispred nacionalnih interesaÔÇŁ.

O dignitetu svake osobe zga┼żene u Barceloni i drugdje prije toga te osobnoj sigurnosti starosjedilaca Europe nije rekao ni┼íta. Papa Franjo je ina─Źe stavio izbjeglice u sredi┼íte svog pontifikata: 2103., njegovo prvo putovanje izvan Rima i Vatikana je bilo na otok Lampedusa, koji je u sredi┼ítu europske tzv. ÔÇťkrize migranataÔÇŁ.

On je ─Źesto govorio o pravima migranata, tra┼że─çi da vlade grade ÔÇťmostove, a ne zidoveÔÇŁ i osobno sa sobom doveo desetak izbjeglica iz Sirije u Rim kad je pro┼íle godine posjetio izbjegli─Źki kamp u Gr─Źkoj.

Ipak, teško je razumjeti njegovu brigu za sigurnost migranata, kad se zna da je većina gradova Europe danas osjetno manje sigurna od Damaska u Siriji, i općenito od većine gradova i mjesta u Pakistanu i drugim zemljama iz kojih imigranti dolaze.


Zanemaruju─çi kritke onih koji njegove pozive smatraju nerealnim i naivnim, Franjo je poru─Źio ─Źuvarima granica kako oni moraju biti obu─Źeni ne za ─Źuvanje istih, ve─ç za prihvat i za┼ítitu migranata i kako svakom novoprido┼ílom imigrantu, neovisno o zakonskom statusu boravka, moraju biti zajam─Źena osnovna prava iznad razine osnovne zdravstvene za┼ítite.

To, ka┼że papa, uklju─Źuje pristup konzulatima, pravnom sustavu, te mogu─çnost otvaranja ra─Źuna u banci i financijskog opstanka. ÔÇťNepra─çeni maloljetniciÔÇŁ, ka┼że papa, trebaju imati i puno ve─çu razinu za┼ítite te pristup ┼íkoli, kao i programe zbrinjavanja u udomiteljskim obiteljima, a ne u prihvatnim centrima. Kad smo kod toga, u ┼ávedskoj je ustanovljeno kako ve─çina tih maloljetnika ima preko dvadeset godina, a neki i preko trideset.

No, kako nemaju dokumente, mora im se vjerovati na rije─Ź oko godina, ┼íto je prouzro─Źilo dosta problema u nekim ┼íkolama, u vidu silovanja maloljetnica za ─Źiju sigurnost isto tako nikog nije previ┼íe briga.

Pozvao je i da se provode politike koje idu za ujedinjenjem obitelji, davanjem mogu─çnosti za zaposlenje, ┼íto se do sad tako─Ĺer pokazalo kao problem, unato─Ź dobroj volji Njema─Źke i ┼ávedske da zaposle imigrante: ve─çina nema niti dokumente o zavr┼íenom obrazovanju, niti ikakve stvarne vje┼ítine i znanja, a i u─Źenje i osposobljavanje se pokazalo iznimno problemati─Źnim. Papa ka┼że kako bi to, uz ubrzane procedure dobivanja dr┼żavljanstva, pomoglo migrantima da se br┼że integriraju.

Njegov poziv je smjesta odbacila stranka Sjeverna liga, koja se protivi vladinim prijedlozima da se promijene talijanski zakoni kako bi djeca ro─Ĺena u Italiji automatski dobivala dr┼żavljanstvo ako im ga roditelji i nemaju.

ÔÇťAko ─çe┼í to napraviti u Vatikanu, samo izvoliÔÇŁ, napisao je Matteo Salvini, zastupnik te stranke u Europarlamentu na facebooku. ÔÇťAli kao katolik, ja ne smatram da Italija mo┼że prihvatiti i izdr┼żavati cijelu planetuÔÇŁ. Vatikan je ina─Źe opasan zidom visine desetak i vi┼íe metara, a pravo boravka u njemu ima samo visoki kler RKC: on kao takav nije otvoren ni za koga osim turiste preko dana.
 
(dnevno.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,