Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Trumpova vjerska mentorica je pod istragom Senata u svezi bogaćenja, a za Hillary Clinton Isus nije spasitelj nego kao ‘dobar čovjek’

Trumpova vjerska mentorica je pod istragom Senata u svezi bogaćenja, a za Hillary Clinton Isus nije spasitelj nego kao ‘dobar čovjek’

isus-trumpTrumpova duhovna mentorica White je bila predmet istrage američkog Senata zbog sumnjivog bogaćenja – sumnjalo se na leđima vjernika i poreznih obveznika

Stara biblijska da će lakše deva kroz ušicu igle nego bogataš u kraljevstvo nebesko ovih dana, točnije od siječnja i inauguracije novog američkog predsjednika, mora da nije odviše popularna u propovijedima američkih evangelističkih svećenika, barem ne onih kojima se okružio Donald Trump.

No, u dobrom dijelu šarolikog američkog vjerskog tkanja materijalizam ionako nije visoko na popisu grijeha. Razlog je možda u tome da, kao uostalom i cijela američka kultura, i vjerska sfera u SAD-u težište stavlja na pojedinca – u ovom slučaju propovjednika i njegovo osobno tumačenje vjere i moralnog življenja vjernicima.

Donald Trump, flambojantan kakav već jest, kao da je poput magneta privukao najosebujnije među njima. Trumpova duhovna mentorica još od kampanje je Paula White, dugogodišnja prijateljica i kolegica s televizije, usto i propovjednica pentekostalka iz megacrkve pod nazivom Kršćanski centar Nova sudbina na Floridi.

White je bila predmet istrage američkog Senata zbog sumnjivog bogaćenja – sumnjalo se na leđima vjernika i poreznih obveznika, i poput Trumpa ima gorka iskustva s bankrotima, ali najkontroverznija su njena teološka vjerovanja.

White je zagovornica evanđelja obilja, kontroverznog učenja koje propovijeda molitvu ne samo za spas duše nego i za privlačenje novca i drugih materijalnih dobara. Zahvaljujući njezinim vezama s predsjednikom, učenje koje mnogi protestanti smatraju herezom sad je već ušlo u mainstream.

Duhovna mentorica

White je bila jedna od vjerskih vođa na zazivu Božje pomoći na Trumpovoj inauguraciji, a prije toga ga je spojila s drugim prominentnim evangelicima u vrijeme dok je Trump na sve strane bacao mreže za glasove najzagriženijih američkih vjernika.

Danas je White predsjednica Trumpova evangeličkog savjetodavnog odbora – skupine 20-ak vjerskih vođa koje je Trump odabrao da mu s pozicije moralnih i kršćanskih autoriteta dijele radne savjete i mole za njega.

Međutim, koliko god White bila osebujna, zvijezda u usponu među vjerskim savjetnicima Donalda Trumpa svakako je Ralph Drollinger. Prijatelj Jeffa Sessionsa, kojeg je Trump postavio za ministra pravosuđa, Drollinger je čelnik Capitol Ministriesa, mreže grupa za proučavanje Biblije.

Među najzvučnijim Drollingerovim izjavama ona je da je katoličanstvo najveća svjetska lažna vjera. Pastor Drollinger također naučava da su političarke koje doma ostavljaju djecu kako bi išle na posao grešnice. Zalaže se da članovi Kongresa svoje zaposlenike potiču da tri sata tjedno provedu u teretani. Za ove stavove Drollinger je temelj pronašao proučavajući Bibliju.

Izgleda da se pastor Drollinger toliko udomaćio u američkom političkom vrhu da cijeli niz Trumpovih ministara ide na njegovu biblijsku grupu. Američki mediji objavili su da se sastanci održavaju srijedom ujutro u ministarstvu zdravstva. Tko sudjeluje, otkrio je sam Drollinger u razgovoru za televiziju Christian Broadcasting Network.

Osim Ricka Perryja, ministra energetike, među redovitim Drollingerovim đacima su ministar zdravstva Tom Price, ministrica obrazovanja Betsy DeVos, ministar poljoprivrede Sonny Perdue pa čak i direktor CIA-e Mike Pompeo. “Oni su najbolja biblijska grupa koju sam ikada podučavao.

Brzo uče, plemeniti su, učeni”, izjavio je Drollinger, inače bivši igrač NBA-ja koji je postao evangelik, ali ga se navodno vlastita crkva odrekla zbog netrpeljivosti i radikalne ideologije. Neki autori navode da Drollinger programe socijalne pomoći smatram nekršćanskim, a jednom je napisao da je “prilično sigurno da je Bog kapitalist, a ne komunist”.

Drollinger je utemeljitelj grupa za proučavanje Biblije u nekoliko desetaka saveznih država, a organizira i tjedna predavanja u američkom Kongresu, vodeći se idejom da “ako možete promijeniti srca zastupnika, njihovi kršćanski svjetonazori će ih voditi do ispravnih političkih odluka”.

Prijetelj Jeffa Sessionsa

Drollinger je stari prijatelj Jeffa Sessionsa, kojeg je podučavao još dok je bio senator. “Često vidim kako koristi ono što sam ga naučio taj dan u svojim nastupima pred kamerama”, tvrdi pastor. Za ostale kaže: “Oni su Božje jedinke koje je Bog uzdignuo do istaknutog položaja”. I predsjednik Donald Trump pozvan je na predavanja, no čini se da se Drollinger zasad ipak mora zadovoljiti slanjem kopija predavanja u Ovalni ured. Potpredsjednik Mike Pence poručio je da će doći “čim nađe vremena”.

Drollinger tvrdi kako je uvjeren kako je na djelu duhovno buđenje u samom vrhu SAD-a. Ne ustručava se usporediti američkog potpredsjednika s biblijskim ličnostima poput Josipa, a Trump je, uvjeren je Drollinger, manifestacija Samsona. Usporedbu predsjednika i legendarnog židovskog junaka, snagatora kojeg je prema legendi zavela Dalila, podijelio je sa slušateljima radiovoditelja Franka Sontaga nekoliko dana prije američkih izbora u raspravi o tome što Biblija kaže o biranju predsjednika.

Drollinger je, kako bi argumentirao svoj stav, citirao jednu poslanicu Židovima: “Uzdignut ću za vođu ovog naroda osobu nevjerojatne i nepobjedive snage, čovjeka koji ima problema s kosom, koji nikada ne pije, ali i čovjeka koji je slab kada se radi o ženama i koji ima energiju osvetnika gnjevnih”.

“Pa to podsjeća na Trumpa”, složio se voditelj. “Tako je”, uzvratio je Drollinger, poentirajući kako je Samson 20 godina vodio Izrael kao izuzetno dobar vođa. Prema njemu, bog američkom narodu poručuje da izabere Trumpa. Njegove mane ne bi trebale smetati nikome, jer ionako ga se “b ira za predsjednika države, a ne poglavara crkve”.

Hillary heretkinja

Prema Bibliji, poučio je dalje Drollinger američke birače, vlada je tu kako bi nagradila dobre, kaznila zle, osvetila gnjevne, one protiv kojih su griješili. “Gledajući te naputke, jasno je”, zaključio je Drollinger, “da je kandidat s najvećim potencijalom za osvećivanje gnjevnih Donald Trump”.

Pastor se osvrnuo i na Hillary Clinton, i njezinu tvrdnju da je vjernica. Njezin liberalni metodizam nije pravi protestantizam, objasnio je. Riječ je o vrlo liberalnom učenju za koje sveto pismo nije neprikosnoveni autoritet, a Isus nije spasitelj nego kao “dobar čovjek”.

Trumpova popularnost među evangelicima i drugim konzervativnim kršćanima je ogromna, ali i iznenađujuća jer Trump je tri puta razvedeni vlasnik kockarnica koji se hvali seksualnim vrebanjima žena i rijetko ide u crkvu. No, 81 posto evangeličkih birača glasalo je za njega.

Ipak, mnogi članovi američkog klera javno prozivaju Trumpa zbog “savijanja” vjerskih učenja i korištenja Boga u promotivne svrhe. Prošlog mjeseca fotografija na kojoj pastori polažu ruke na Trumpa moleći se za mudrost s nebesa postala je hit na internetu, ali i izazvala pobunu niza propovjednika koji su osudili takvu teološku praksu koja “graniči s herezom”. Kako je to objasnio velečasni William Berber II., “molitva nad osobom koja napada najpotrebnije krši najsvetije principe vjere”.

Neki od svećenika sa slike bili su prisutni na sličnoj molitvi u vrijeme kampanje, kada je objašnjeno da se mole da Trump i njegova obitelj prežive sotonske napade u kampanji.

Kritika Vatikana

Božji zazivi Trumpova duhovna kabineta sablaznili su i Vatikan. Odgovor je stigao u obliku kritičkog članka u jezuitskom listu La Civilta Cattolica. Dva autora, talijanski katolički svećenik i argentinski prezbiterijanski pastor, bliski papi Franji, osudili su politički aktivizam konzervativnih američkih katolika zajedno s evangelicima kao “ideologiju osvajanja”.

U članku kritiziraju sve, od konzervativnog evangelizma do evanđelja obilja pa čak i ideje da je SAD ima blagoslov Boga. Neki od bliskih Trumpovih ljudi prozvani su poimenice, poput katolika Stevea Bannona, jer je “pristaša apokaliptične geopolitike”.

Jedan od Trumpovih savjetnika, pastor Robert Jeffress iz megacrkve u Teksasu, nedavno se upleo u dnevnu politiku objavljujući proglas da predsjednik ima moralnu odgovornost da svijet riješi Kim Jong-una, sjevernokorejskog vođe. To je napravio nakon što su mediji osudili Trumpovu poruku da će se Pjongjang suočiti s “vatrom i gnjevom” ako nastavi provocirati Ameriku i susjede.

Ovaj je pastor Trumpa usporedio s Nehemijom, koji je obnovio Jeruzalem. Prvi potez koji je Nehemija napravio bila je gradnja zida oko grada. “Vidite, Bog nije protiv gradnje zida”, objasnio je vjernicima Jeffress, koji je jednom prilikom bivšeg predsjednika Baracka Obamu nazvao antikristom.

Trump se zasad nije pretjerano oglašavao, no sigurno mu ne smeta podrška. Štoviše, američki mediji pisali su kako Trump razmatra ukidanje zakonske odredbe prema kojoj organizacije izuzete od poreza poput crkava ne smiju lobirati za političke kandidate, odnosno ne smiju davati političke donacije.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,