Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » UZBUNA U NATO PAKTU I BIJELOJ KUĆI! Libijski maršal Haftar obećao povratak Rusije u Libiju

UZBUNA U NATO PAKTU I BIJELOJ KUĆI! Libijski maršal Haftar obećao povratak Rusije u Libiju

marsal-libijaWashington je svjestan da je Moskva izgubila ovo tržište kojeg su oni uništili, a koje je Rusiji nekada donosilo milijarde dolara prihoda, i da ga sada želi povratiti

Zapovjednik Nacionalne libijske vojske (NLA) maršal Khalifa Haftar doputovao je Moskvu na sastanak s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji će biti održan sutra, priopćio je šef ruske kontakt skupine za odnose s Libijom pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova i Državnoj dumi Lev Denjgov.

On je potvrdio da postoji velika mogućnost sastanka s predstavnicima Ministarstva obrane Rusije, ali nije naveo o čemu će se razgovarati.

Zapad ne može doći k sebi

Haftar je, podsjetimo, već ranije razgovarao s ruskim ministrom obrane Sergejem Shojguom o borbi protiv terorizma, a kako neki zapadni i bliskoistočni mediji tvrde bilo je govora i o otvaranju dvije vojne baze u toj zemlji: u Tobruku i Bengaziju.

SAD i NATO se plaše da će Moskva isporučiti Haftaru prijeko potrebno oružje, a prije svega tenkove, avione kako bi istjerao islamiste i teroriste iz Libije i preuzeo kontrolu nad čitavom zemljom.

Washington je svjestan da je Moskva izgubila ovo tržište, koje joj je nekada donosilo milijarde dolara prihoda, i da ga sada želi povratiti. S druge strane, Libija je uvijek smatrana tradicionalnim saveznikom Moskve, bilo je samo pitanje vremena kad će stari kontakti biti obnovljeni.

To što Libija postaje sigurno sklonište za teroriste iz cijelog svijeta, samo još više drži rusku pozornost za taj dio svijeta.

Haftar je prošle godine dva puta posjetio Moskvu, a u siječnju je bio na nosaču aviona “Admiral Kuznjecov”, dok se ovaj nalazio u blizini libijske obale. Tom prilikom uvjerio se u manevarske sposobnosti ruskih “suhoja”.

U Međuvremenu je i više stotina ranjenih libijskih vojnika stiglo u Rusiju na liječenje.

Libija je njegova

Libijskog vojnog dužnosnika mnogi vide kao lidera koji bi mogao objediniti zemlju, a on prema nekim podacima već kontrolira 70 posto teritorija Libije.

Jučer je Haftar optužio Italiju i predsjednika libijske Vlade nacionalne sloge Faez Saradša za kršenje sporazuma o rješavanju krize u toj sjevernoafričkoj državi.

Početkom kolovoza zabranio je talijanskim brodovima da se približavaju libijskoj obali u cilju borbe protiv ilegalne migracije.

Maršala Khalifu Haftara, i njegovu vojsku koja djeluje na istoku zemlje podržava Moskva i on od pada Gadafija odbija se prikloniti Vladi nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, koju priznaju Europljani i SAD.

Maršal Haftar je objavio rat islamističkim radikalnim skupinama, posebno u Bengaziju, drugom po veličini gradu Libije, koji je preotet od strane terorista početkom lipnja ove godine. Bengazi je 1.000 kilometara udaljen od Tripolija.

Gadafijev i suradnik i protivnik

Maršal Khalifa Haftar je sudjelovao 1969. godine u vojnom puču i dolasku na vlast Muamera Gadafija, a od 1978. do 1983. školovao se u Moskvi. Nakon povratka iz Rusije sudjelovao je u libijsko-čadskom konfliktu kada je bio i zarobljen.

Gadafi ga je optužio za neuspjeh operacije i nakon povratka zatvorio.

Nakon oslobađanja otišao je u SAD gdje je 20 godina živio kao disident. Kada je počela pobuna u Libiji, on se vratio i stao na čelu pobunjenika na istoku zemlje. U veljači 2014. godine pozvao je Libijce da se suprotstave Općem nacionalnom kongresu, koji su većinom su činili islamisti.

Parlament koji je zamijenio Kongres podržao je Haftara. U ožujku su ga zastupnici izabrali za zapovjednika Libijske nacionalne vojske.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,