Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAKON VELIKIH RATNIH USPJEHA U SIRIJI: Establi┼íment ┼żeli da Carle del Ponte uhiti Assada i sudi mu za ratne zlo─Źine

NAKON VELIKIH RATNIH USPJEHA U SIRIJI: Establi┼íment ┼żeli da Carle del Ponte uhiti Assada i sudi mu za ratne zlo─Źine

carla-assadUN-ovo istra┼żno povjerenstvo o Siriji prikupilo je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Asada osudi za ratne zlo─Źine, rekla je u nedjelju ─Źlanica povjerenstva Carla del Ponte

Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zlo─Źine u Ruandi i biv┼íoj Jugoslaviji, najavila je pro┼íli tjedan da se povla─Źi s te du┼żnosti jer Vije─çe sigurnosti UN-a nije spremno utemeljiti poseban sud za ratne zlo─Źine po─Źinjenje u Siriji. Nije kazala kada ─çe odstupiti s du┼żnosti.

Odgovaraju─çi u intervjuu za ┼ívicarski list Sonntags Zeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Asada osudi za ratne zlo─Źine, kazala je: “Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustriraju─ça. Pripremni posao je odra─Ĺen. Unato─Ź tome, nema tu┼żitelja i suda.”

Sirijska vlada odbacuje izvje┼í─ça povjerenstva o ra┼íirenim ratnim zlo─Źinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti.

Del Ponte, biv┼ía ┼ívicarska dr┼żavna tu┼żiteljica, pridru┼żila se tro─Źlanom povjerenstvu u rujnu 2012., prikupljaju─çi podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad ira─Źkim jazidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja.

Povjerenstvo je osnovano u kolovozu 2011. i opetovano upozorava na kr┼íenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se po┼ítuje me─Ĺunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo tijelo koje ─çe pripremiti krivi─Źne postupke, nema naznaka da ─çe se osnovati i pravi sud za ratne zlo─Źine. Niti Vije─çe sigurnosti UN-a ima namjeru situaciju proslijediti Me─Ĺunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

“┼áest godina povjerenstvo je provodilo istrage. Sada bi tu┼żitelj trebao nastaviti na┼í posao i privesti ratne zlo─Źince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Vije─çu sigurnosti UN-a”, kazala je Del Ponte.

Na pitanje koje je strane u sukobu povjerenstvo najvi┼íe istra┼żivalo, kazala je: “Svi su po─Źinili ratne zlo─Źine. Prema tome istra┼żivala sam ih sve.”
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,