Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » O OVOME NE PIŠU MEDIJI: 2 milijuna Palestinaca u Gazi bez struje

O OVOME NE PIŠU MEDIJI: 2 milijuna Palestinaca u Gazi bez struje

gaza-elektricitetDva milijuna stanovnika pojasa Gaze, najgušće naseljenog “zatvor” na otvorenom u svijetu, je u krizi

Oni imaju samo 2-4 sati struje dnevno.

Nakon izraelsko-palestinkog sukoba u 2014. (Operacija Zaštitni rub), 900.000 Palestinaca je ostalo bez pitke vode i sanitarnih sustava.

Danas taj broj je 2 milijuna, a većina stanovništva Gaze su većina mlađi od 25 godina.

Svađa između Hamasa i Palestinske samouprave je dovelo do toga da Izrael smanji dotok električne energije prema Gazi.

Posljedice ograničenog pristupa vodi i struji su gore u razdoblju nakon rata koji je završio prije tri godine, izvijestila je agencija Oxfam.

Od izbora Hamasa 2005. godine u Palestini, izraelska vlada kontrolira zračni prostor Gaze, pristup hrani, dobivanju građevinskog materijala i električne energije.

U posljednjih 10 godina, lokalno stanovništvo se suočava iznova sa, vojnim akcijama, uključujući i šest punopravnih vojnih operacija pokrenutih od strane Izraela, uz nepokolebljivu potporu SAD-a. U 2014. godini provedena je operacija “Zaštitni rub”, 51-dnevni rat koji je dodatno devastiran Gazu, ubivši više od 2.200 Palestinaca, i više od 500 djece.

Oni su također ostavili malu enklavu još ranjivijom, dok su domovi 18.000 stanovnika uništeni od strane izraelskih bombi.

Još se oporavljajući od rata, Palestinci u Gazi su i dalje suočeni sa nestašicama električne energije koje ih ostavljaju bez struje u ekstremnim vremenskim uvjetima i do 20 sati dnevno.

Prema izraelskom glavnom koordinatoru rada vlasti na teritorijima (COGAT), palestinski predsjednik uprave Mahmoud Abbas zatražio je da Izrael zaustavi opskrbu električnom energijom Gazu u travnju ove godine, s obzirom na borbu za vlast sa Hamasom i kontrolom nad Gazom, što je Izrael sretno izvršio.

Ovi ispadi su doveli do porasta inovativnosti, kao što su solarne inicijative. No, Izrael zabranjuje uvoz građevinskog materijala u pojas Gaze, a alternativa solarne energije ostaje jedino rješenje da rezidenti mogu imati normalan život.

Imati električnu energiju samo dva do četiri sata dnevno gore nego ikada, prema mještanima; ali oni ne napuštaju nadu da će se stvari krenuti na bolje.

***

Pojas Gaze naziv je za uzak obalni pojas uza Sredozemno more, na Bliskom istoku, koji je trenutačno pod vlašću Hamasa. Graniči sa Egiptom na jugozapadu, te Izraelom na sjeveru i istoku. To je uzak pojas od 41 km dužine, i od 6 do 12 km širine, ukupne površine od 360 km².

Taj teritorij nema međunarodno priznat status suverene države, ali ga Palestinci drže za teritorij tzv. Palestinskih Autonomnih Područja, svoje buduće države. Ime je dobio po Gazi, svojemu glavnom gradu. To je jedno od najgušće naseljenih mjesta na Zemlji, s oko 1.4 milijuna stanovnika na području od svega 360 km².
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,