Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruski lovac pete generacije dobio službeno ime – Su-57

Ruski lovac pete generacije dobio službeno ime – Su-57

su57PRIJE KRAJA 2017. DOBIT ĆE NOVI MOTOR, IAKO NI SA POSTOJEĆIM NIJE ZAOSTAJAO ZA KONKURENTIMA

Komandant Zračno-kozmičkih snaga RF – general Viktor Bondarev – objavio je da će se ruski lovac pete generacije, koji je dosad nazivan T-50, službeno zvati Su-57.

“Odluka je donesena. Naš novi zrakoplov dobio je ime, kao dijete poslije rođenja. Odsad ćemo ga zvati Su-57″- rekao je Bondarev moskovskom vojnom telekanal Zvijezda.

Bondarev je ponovno – kao i u srpnju – ocijenio da Su-57 ima “neograničene mogućnosti”.

Posebno je naglasio da se za pilote Su-57 već prave novi trenažeri.

Sada Su-57 koristi “motor prve etape 117S”, a sasvim novi motor – koji će znatno poboljšati njegove mogućnosti i još nije dobio ime – počet će se koristiti kroz 2-3 mjeseca.

Tek s njim će u svemu biti “peta generacija”, iako ni sa 117S ne zaostaje za američkim i kineskim konkurentima.

Generalni direktor kompanije “Avintel” Viktor Prjadka ocijenio je da je Su-57 u suštini “višenamjenski kompleks” i da je to tek početak:

“Svaki zrakoplov je svojevrsni računalni centar kojem se dozvoljava da donosi određene odluke, a to omogućava da se sve izvodi znatno brže. Kad je zrakoplov bez posade, onda se sve za vrijeme borbe može realizirati i opterećenje do 15G.

Fizičke mogućnosti najboljih pilota mogu dosegnuti do 10G. Zato će težište biti na avionima koji će sami analizirati stanje u ratnoj zoni i djelovati uz asistenciju operatera koji se nalaze u bunkerima”.

Su-57 je prvi put poletio 2010. godine.

Rusko zrakoplovstvo će 2019. dobiti prvu seriju od 12 tih lovaca pete generacije.

Zapovjednik Zračno-kozmičkih snaga RF otkrio je, inače, da će ruska avio-industrija u radu na dalekoletnom bombarderu nove generacije biti korištena neka tehnička rješenja ugrađena u Tu-160M2, ali da će to ipak biti “sasvim nova borbena mašina”. Još je dodao:

“Avio-industrija napreduje ogromnim koracima, pa ćemo za njega uskoro imati nove materijale i motor”.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,