Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » KINESKE DRŽAVNE NOVINE: Kina će zaustaviti Ameriku ako pokuša napasti Sjevernu Koreju

KINESKE DRŽAVNE NOVINE: Kina će zaustaviti Ameriku ako pokuša napasti Sjevernu Koreju

kina-koreja-zastavaAko Sjeverna Koreja pokrene napad koji prijeti Sjedinjenim Državama, Kina bi trebala ostati neutralna, ali ako Sjedinjene Države prve napadnu i pokušaju srušiti vladu Sjeverne Koreje, Kina će ih zaustaviti, izvijestile su u petak kineske državne novine

Predsjednik Donald Trump je usmjerio svoju retoriku prema Sjevernoj Koreji i njegovom čelniku u četvrtak, upozoravajući Pyongyang za napad na Guam ili američke saveznike nakon što su otkrio planove za ispucavanje projektila iznad Japana koji bi se srušio u blizini američkog Pacifičkog teritorija.

Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Sjeverne Koreje, ponovila je zahtjeve za smirenjem tenzija tijekom tekuće krize. Izrazila je frustriranost sa ponavljanjem testova na nuklearnom i raketnom polju Pyongyana i ponašanjem Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država koje to vide kao eskalacijsku napetosti.

Široko čitan državni kineski list Global Times kojeg tiska službeni People’s Daily od strane vladajuće komunističke partije, napisao je u članku da Peking nije u stanju uvjeriti niti Washingtona niti Pyongyang da se povuku.

“Treba jasno objasniti svoje stajalište svim stranama i da shvate da će Kina, ako njihove akcije ugrožavaju interese Kine, odlučno odgovoriti”, izjavio je list koji predstavlja vladinu politiku.

“Kina bi također trebala jasno pokazati da ako Sjeverna Koreja pokrene rakete koje prvi put ugrožavaju američki tlo i ako Sjedinjene Države odgovore na napad, Kina će ostati neutralna”, dodala je.

“Ako SAD i Južna Koreja provedu prve napad i pokušaju srušiti sjevernokorejski režim i promijeniti politički uzorak korejskog poluotoka, Kina će ih spriječiti da to učine”.

Kina je zabrinuta da bi bilo kakav sukob na korejskom poluotoku, ili ponavljanje Korejskog rata 1950.-53., mogao potaknuti destabilizirajući val izbjeglica na njihovo sjeveroistočno područje.

Sjeverna Koreja je korisna tampon država između Kine i američkih snaga sa sjedištem u Južnoj Koreji, ali i prema Japanskom moru.

Global Times je izjavio kako će Kina “čvrsto zaustaviti svaku stranu koja želi promijeniti status quo na područjima koja se tiču insteresa Kine”.

“Korejski poluotok je regija u kojoj se strateški interesi svih strana konvergiraju, i nijedna strana ne bi trebala pokušati biti apsolutni dominator regije”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,