Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Ovo je zadnja fotografija Adolfa Hitlera prije odlaska u Argentinu

Ovo je zadnja fotografija Adolfa Hitlera prije odlaska u Argentinu

hitler-fotoNedugo prije nego je počinio samoubojstvo u svom bunkeru Hitler je izašao van s jednim od zapovjednika SS-a kako bi pogledao štetu koja je nastala bombardiranjem oko bunkera

To je zadnji put da je Hitler snimljen na jednoj fotografiji, barem od svih onih za koje se do sada zna.

30. travnja 1945. godine Hitleru su javili da je Berlin pao u ruke saveznika i da će Treći Rajh, nakon 12 godina, najvjerojatnije biti uništen.

Hitler se nakon te vijesti na brzinu oženio s dugogodišnjom ljubavnicom Evom Braun, te je istog dana svojoj tajnici Traudl Junge, u četiri sata poslije podne izdiktirao svoju oporuku i kratki politički govor za članove stranke i njemački narod prije nego je zajedno s Evom počinio samoubojstvo – on si je pucao u glavu, a Eva je progutala cijanid.

Naravno, to je verzija povijestnih događaja koje su pisali pobjednici.

Postoji dakako i druga verzija događaja.

Adolf Hitler i njegova supruga Eva Braun pobjegli su iz Berlina 28. travnja 1945. U bunkeru su ih zamijenili dvojnici. Do smrti su boravili u Patagoniji sa dvije kćeri.

No, zapravo ne postoji niti jedan fizički dokaz da su upravo Hitler i Eva Braun umrli u bunkeru. U trenutku njihove smrti nije bilo svjedoka, a čuveni dio Führerove lubanje, koji je desetljećima bio čuvan u Moskvi, konačno je 2009. podvrgnut DNK analizi. Analiza je pokazala da lubanja pripada nepoznatoj ženi, staroj između 20 i 40 godina, a koja nije Eva Braun.

Teorije zavjere o Hitlerovoj smrti pojavile su se neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Prva knjiga na tu temu napisana je već 1953. godine. Uglavnom se uvijek govorilo o tome kako su Hitler i Eva pobjegli u Južnu Ameriku, gdje su živjeli i imali djecu. U posljednjoj knjizi koja iznosi jednu takvu teoriju, britanski publicisti Gerrard Williams i Simon Dunstan tvrde kako ima više dokaza da je Hitler pobjegao u Argentinu nego da je skončao u berlinskom bunkeru.

“Postoje sve pretpostavke da je Hitler mrtav, ali nema ni najmanjeg dokaza o njegovoj smrti”, rekao je 12. listopada 1945. američki general Dwight Eisenhower.

Službenu verziju o Hitlerovoj smrti nikada nije prihvatio niti Staljin. On je na Potsdamskoj konferenciji tvrdio da je Hitler pobjegao – “vjerojatno u Španjolsku ili Argentinu”.

Jedan američki senator čak je ponudio milijun dolara za dokaz o Hitlerovoj smrti, no taj novac nitko nikad nije dobio. Najdugovječniji direktor FBI-a J. Edgar Hoover je sve do šezdesetih godina prošlog stojeća čuvao dosjee s izvješćima o svim slučajevima kada je Hitler viđen. Međutim, mnogi dosjei FBI-a o Hitleru i Evi Braun nikada nisu objelodanjeni, kao niti oni koje čuvaju britanske tajne službe.

Autori knjige “Sivi vuk – Bijeg Adolfa Hitlera” smatraju kako su Hitler i Eva pobjegli 28. travnja 1945., a da su ih u bunkeru zamijenili dvojnici koje je Reichsleiter Martin Bormann pronašao.

Hitlera je zamijenio Gustav Weber, a Evu Braun jedna od trećerazrednih glumica iz “ergele” Josepha Goebbelsa. Weber je bio Hitlerov dvojnik od 20. srpnja 1944. kada je na njega pokušan atentat u Vučjoj jazbini. Führer je tom prilikom bio ozbiljnije ozlijeđen nego što se to objavilo u javnosti. Weber je čak mijenjao Hitlera prilikom posljednjeg službenog fotografiranja, kada je podijelio medalje pripadnicima Hitlerove mladeži, 20. ožujka 1945. u vrtu ureda kancelara.

Dok su Hitler i Eva bježali, dvojnici su ih glumili dva dana. Nakon što se Bormann uvjerio da su Hitler i njegova supruga na sigurnom, dvojnici su ubijeni i to najvjerojatnije rukom Heinricha Müllera (Gestapo), nakon čega je inscenirano njihovo samoubojstvo.

U ponoć 28. travnja 1945., dok su drugi stanari Führerovog bunkera spavali, Hitler, Eva, ovčarka Blondi, Martin Bormann i još sedmero pouzdanih SS-ovaca tiho su šmugnuli kroz bunker do Hitlerovih privatnih odaja u zgradi starog ureda kancelara. Tamo je bio skriveni tunel za bijeg.

Na kraju tunela čekao ih je Hermann Fegelein, suprug Evine sestre Gretl Braun. On je ranije od Himmlera ‘sredio’ zrakoplov Junkers Ju-52 koji je skupinu čekao na uzletištu Hohenzollerndamm. Skupina je izašla iz tunela kod Fehrbelliner Platza gdje su im se pridružili Evina sestra Ilse i Fegeleinov blizak prijatelj SS-ovac Joachim Rumohr sa suprugom. Od tamo su ih tri tenka i dva polugusjeničara prebacila do piste.

Associated Press i Reuters su 1947. objavili razgovor s pilotom Peterom Baumgartom koji se tada nalazio u varšavskom zatvoru. On je tvrdio da je osobno prevezao Hitlera, Evu i njezinog šurjaka Fegeleina iz Berlina. Povjesničari i istraživači do danas su uvijek ignorirali tu činjenicu iako se radilo o izvještaju dvije najutjecajnije novinske agencije.

Baumgart je dobio naredbu da odleti do aerodroma u Tønderu u Danskoj, nekadašnju bazu cepelina Njemačkog Carstva. Skupina se potom ukrcala u drugi zrakoplov koji ih je prebacio do Travemündea na njemačkoj obali. Evina sestra Ilse odlučila je ostati u Njemačkoj, kao i Rumohr i njegov supruga. Fegeleinova supruga Gretl bila je u poodmakloj trudnoći pa su zaključili da je za nju preopasno putovati. Smatrali su kako će kasnije biti vremena da mu se žena i dijete pridruže.

Preostali članovi skupine ukrcali su se u zrakoplov koji ih je prevezao u Reus u Kataloniji, područje koje su fašisti generala Franca držali u željeznom stisku nakon poraza katalonskih republikanaca u Španjolskom građanskom ratu. Sljedeća stanica bit će španjolski Kanarski otoci (gdje je postojala baza Villa Winter) odakle će podmornicom klase IX. krenuti u daleko utočište – Argentinu.
 
(express.hr, 24sata.hr)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , ,